Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaBiznisUSAID Turizam i BBI banka organiziraju poseban panel posvećen turizmu

USAID Turizam i BBI banka organiziraju poseban panel posvećen turizmu

11. SBF promovirat će BiH kao svjetsku turističku destinaciju

Bosna Bank International (BBI) i USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) potpisali su Pismo namjere čiji je cilj promocija turističkih potencijala u BiH. Ovim Pismom dogovoreno je da na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF-u), vodećoj investickoj konferenciji u Jugoistočnoj Evropi, BBI banka i USAID Turizam organiziraju poseban panel koji će biti posvećen isključivo turističkoj industriji.

Namjera je da se u okivru ovog panela, na kojem će prisustvovati ključni donosioci odluka iz javnog sektora, kao i ugledni svjetski i domaći stručnjaci iz oblasti turističke industrije, istakne značaj turizma kao strateške privredne grane za pokretanje ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, predviđeno je da se u okviru panela predstave i turistički projekti iz BiH. Ekonomski stručnjaci iz BBI banke, kao i eksperti iz oblasti turizma iz USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, pomoći će vlasnicima projekata u pripremi i izradi prezentacija potencijalnih projekata investitorima.

Pismo namjere potpisali su Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke i Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam).

—————————————————————————————————————————————–

USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam)

USAID Turizam je petogodišnji projekt koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem razvoja konkurentnosti turističke industrije u Bosni i Hercegovini. Projekt podržava napore cijele države za razvoj turističkog sektora Bosne i Hercegovine i jačanje konkurentnosti zemlje kao turističke destinacije. Projekt usko surađuje s ministarstvima i državnim, nevladinim i privatnim organizacijama u cilju razvoja BiH kao turističke destinacije. USAID Turizam ima za cilj stvoriti dinamičan i održiv privatni turistički sektor u skladu s kulturom gostoljubivosti zemlje i prepoznatljivim prirodnim resursima. Projekt nastoji povećati lokalne kapacitete, poboljšati kvalitetu, povećati interes za turistički sektor, razviti turističku ponudu, unaprijediti turističku marketinšku promociju i proširiti listu prirodnih područja koja su formalno klasificirana kao zaštićena.

Sarajevo Business Forum (SBF)

Bosna Bank International (BBI), u saradnji sa svojim dioničarima (Islamska razvojna banka, Dubai islamska banka i Abu Dhabi islamska banka) i drugim međunarodnim partnerima, je organizator godišnje Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum (SBF). Konferencija je prvobitno organizovana 2010. godine i od tada se održava svake godine (osim pauze 2020. i 2021. godine kada je odgođena zbog pandemije COVID19). Konferencija je pozicionirana kao jedan od najvažnijih poslovnih i investicionih događaja za Jugoistočnu Evropu.

SBF povezuje institucionalne i privatne investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta s privrednicima i vlasnicima projekata iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Predstavlja platformu za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u regiji Jugoistočne Evrope sa ciljem da podstakne ekonomski razvoj.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO