Subota, 13 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaBiznisPredsjednik i direktor predstavili inicijative UPFBiH za poboljšanje poslovnog ambijenta delegaciji MMF

Predsjednik i direktor predstavili inicijative UPFBiH za poboljšanje poslovnog ambijenta delegaciji MMF

Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević, predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca FBiH razgovarali su danas sa  šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu i rezidentim predstavnikom MMF u BiH Andrew Jewelom i njihovim saradnicima o ekonomskim  trendovima u FBiH te mogućnostima unapređenja ekonomije.

Na sastanku su predstavnici UPFBiH dali ocjenu o ekonomskoj situaciji i efektima pandemije COVID-19 na privredu, uticaju i efektima mjera za pomoć privredi u kontekstu pandemije, sektorima pogođenim pandemijom.

Također su dali svoje ocjene oporavka privrede, koliko je oporavak snažan i šta su njegovi glavni pokretači, uticaju pandemije na tržište rada i mogućnostima za njegov opravak.

Prenijeli su ocjene i stavove UPFBiH o prekidima u lancima snabdijevanja , kao i procjene trendova u pogledu inflacije, cijena energenata i hrane, kao i uticaja viših cijena električne energije na proizvodnju. Na kraju su date cjene poslovnog okruženja, glavnih izazova u tom segmentu i mogućnosti poboljšanja te procesa digitalizacije i zelene ekonomije.

Predstavnici UPFBiH informirali su članove delegacije MMF-a o aktivnostima Udruženja na poboljšanju poslovnog ambijenta u FBiH, a koje imaju za cilj smanjenje opterećenja na privredu, očuvanje radnih mjesta, jačanje privrede i poboljšanje socijalnog položaja radnika.

Tokom razgovora predstavnicima MMF su predstavljene inicijative i prijedlozi UPFBiH koji su u proteklom periodu upućeni Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH, sa pratećim analizama u kojima su jasno istaknuti benefiti inicijativa i prijedloga, kako za uposlenike i poslodavce tako i za budžete.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO