Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaTehnologijaČak 48 posto hrane koje kupujemo završi u kanti za smeće –...

Čak 48 posto hrane koje kupujemo završi u kanti za smeće – kako nam pravilna organizacija frižidera može pomoći da to promijenimo?

Sezona praznika uskoro počinje. Pred nama su pokloni, vesela atmosfera kao i obilje hrane koje tradicionalno ne manjka na trpezama u ovakvim prilikama. Dok pripremamo spiskove za kupovinu i razmišljamo o svim onim divnim receptima kojima ćemo počastiti sebe i svoje najmilije, možda je vrijeme da stavimo prst na čelo i pomislimo kako da jedan od najkorištenijih uređaja u našem domu učinimo još efikasnijim. Naime, loša organizacija frižidera i nepravilno skladištenje namirnica ne samo da nam troše više novca nego što je potrebno, već predstavljaju i jedan od glavnih krivaca za stvaranje zabrinjavajuće količine otpada od hrane. Agencija za hranu i agrikulturu Ujedinjenih nacija upozorava da kada bi hrana koja završi kao otpad bila država, našla bi se na trećom mjestu zemalja svijeta po količini emitovanih gasova staklene bašte.[1]

Ne duplirajte artikle

Iako zvuči očigledno, spontani odlasci u nabavku i kupovina namirnica bez unaprijed pripremljene liste glavni su krivac za pretrpavanje frižidera i bacanje hrane. Istraživanje kompanije Samsung, sprovedeno na evropskom nivou, pokazuje da čak 48 posto kupljenih namirnica završi u kanti za otpatke. Stoga, prije odlaska u kupovinu izdvojite vrijeme da dobro pogledate šta se već nalazi u vašem frižideru, kako ne biste duplirali artikle. I nije dovoljan letimičan pogled na sadržinu frižidera već zaista detaljna inspekcija namirnica koje ste ostavili na njegovom dnu ili u zasebnim pregradama. Ovim jednostavnim potezom uštedjećete novac, efikasnije upravljati raspoloživim prostorom i učiniti nešto dobro za planetu.

Organizacija je pola posla

Dobrom organizacijom frižidera smanjujete procenat hrane sa isteklim rokom trajanja. Zarad bolje preglednosti potrebno je slijediti nekoliko savjeta. Iskustvo kaže da su gornje police frižidera idealne za skladištenje hrane koja se može odmah konzumirati, srednji nivoi su, pak, najoptimalniji za čuvanje mliječnih proizvoda, dok su donji rezervisani za meso i ribu. Bočne pregrade se smatraju najpogodnijim za artikle koje najčešće koristite – soseve, sokove ili začine.

Kreiranje zona unutar frižidera pomaže vam ne samo da brže uočite šta se u njemu nalazi već i da izbjegnete unakrsnu kontaminaciju namirnica. Neadekvatno miješanje namirnica koje proizvode etilen i onih koje su na njega osjetljive, poput špargle, zelene salate ili brokolija, može dovesti do prijevremenog sazrijevanja, pa čak i truhljenja. Takve osjetljive namirnice je neophodno čuvati na adekvatan način. Samsung RB7300 frižider posjeduje Optimal Fresh+ pregradu koja se može podijeliti na dvije zone sa različitim temperaturama, dok dodatna Humidity Fresh+ fioka omogućava podešavanje optimalne vlažnosti u posudi i time duže čuva svježinu posebno osjetljivog voća i povrća.

Ne zaboravite da pregrade frižidera možete organizovati prema sopstvenim potrebama, a zanimljivo je i da pomenuti model Samsung frižidera nudi više prostora za skladištenje u standardnim dimenzijama. Za to je zaslužna visokoefikasna izolacija tehnologije SpaceMax koja omogućava da zidovi frižidera budu znatno tanji.

Oslonite se na nove tehnologije

Možda smo od starijih generacija naslijedili naviku da namirnice skladištimo na vrhu frižidera kako bi se bolje ohladile, međutim, proizvođači frižidera danas dizajniraju rashladne tehnologije tako da  temperatura frižidera bude ravnomjerna na svim nivoima, ostavljajući nam mogućnost da svaki kutak frižidera iskoristimo do maksimuma. Samsung RB7300 model frižiderauz pomoć pažljivo projektovanih ventilacionih otvora obezbjeđuje potpunu i ravnomjernu rashlađenost namirnica na svih sedam nivoa polica, trošeći manje energije, dok All Around Cooling sistem hladi svaki odjeljak ravnomjerno.

I dok ispraćamo godinu za nama, pakujemo poklone i pravimo presjek gdje smo, kako smo i šta želimo u 2021, ne bi bilo loše da neke svakodnevne navike za nijansu promijenimo, jer čak i minimalne promjene u načinu odabira i čuvanja hrane mogu doprinijeti smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu i sačuvati neke od najvrednijih resursa na zemlji.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO