Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaOnline sesije za našu budućnost #Bosnae2050 u organizaciji Alumnija Prve bošnjačke gimnazije:...

Online sesije za našu budućnost #Bosnae2050 u organizaciji Alumnija Prve bošnjačke gimnazije: Kakvu Bosnu želimo 2050. godine?

U srijedu, 9. decembra 2020. godine u 18 sati Udruženje „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“ održat će online sesiju pod nazivom “Kakvo obrazovanje trebamo?”. U pitanju je prva u nizu sesija u kojima će se razgovarati o temama bitnim za promišljanje budućnosti Bosne i Hercegovine. Alumnisti Prve bošnjačke gimnazije svoju ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini žele iskazati kroz realizaciju niza panel-diskusija na kojima će okupiti i ugostiti uspješne alumniste, ali i druge vodeće domaće i svjetske eksperte iz različitih oblasti.

Cijeli projekat nosi naziv #Bosnae2050 u okviru kojeg su u budućnosti planirani ciklusi predavanja alumnista/ica koji su ostvarili izvanredne i zapažene rezultate, kako u toku svog akademskog obrazovanja i napredovanja, tako i u profesionalnom životu u našoj zajednici i šire. Također, projekat #Bosnae2050 nastojat će dati odgovore na pitanja šta je dobro, a šta loše urađeno u proteklih 25 godina u BiH i šta trebamo raditi kako bi u narednim godinama sveukupna situacija u BiH bila bolja.

„Nužno je iznalaziti nove modele kroz inovativna sredstva umjesto ponavljanja onoga što je ranije vrijedilo. Sadašnji trenutak, u kojem svjedočimo relativiziranju ranije vladajućih obrazaca i suočavamo se sa potrebom iznalaženja novih modela življenja, djelovanja i borbe sa životnim izazovima traži da ozbiljno razmislimo o tome kakvo obrazovanje trebamo. Neophodno je ponovo aktualizirati vrijednost obrazovanja, revitalizirati pravi sistem vrijednosti, te motivirati što veći broj mladih i obrazovanih osoba da daju svoj doprinos razvoju ekonomije i društva u cjelini.“ – istakli su iz Udruženja motivaciju za organizaciju jednog ovakvog događaja.

U okviru teme učesnici će se baviti četirima ključnim tezama: 1. Uloga obrazovanja u zadržavanju mladih u BiH; 2. Inovativni potencijal bosanskohercegovačkog obrazovanja; 3. Naučni napredak pojedinaca u našem društvu – kako njime motivirati zajednicu?; 4. U kojem pravcu trebamo mijenjati obrazovanje nabolje?.

Prva online sesija moći će se pratiti uživo na Facebook, YouTube i Linkedin profilima Alumni Prve bošnjačke gimnazije. Panelisti su: prof. dr. Amila Pilav-Velić (Ekonomski fakultet, UNSA), prof. dr. Almasa Odžak (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), prof. dipl. iur. Naida Hota-Muminović (Prva bošnjačka gimnazija), prof. dr. Mirza Emirhafizović (Fakultet političkih nauka, UNSA), doc. dr. Adnan Mehonić (Faculty of Engineering Sciences, University College London) i Amina Isanović Hadžiomerović, MA (Filozofski fakultet, UNSA).

Ove je godine Prva bošnjačka gimnazija obilježila 25 godina postojanja tokom kojih je izrasla u izuzetno poštovanu, lidersku obrazovnu instituciju koja kontinuirano podiže standarde u obrazovanju. Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije okuplja bivše učenike Gimnazije kao prvo udruženje takve vrste u BiH koje će uskoro obilježiti svoju 20. godišnjicu. Nema oblasti u kojoj bivši učenici i učenice Prve bošnjačke gimnazije ne djeluju i ne pomjeraju granice u naučno-istraživačkom radu, ali i inspiriraju svojim životnim pričama koje su ih odvele u potpuno drugim pravcima u odnosu na njihove prve profesionalne korake.

Kako iz Udruženja navode, bivši učenici Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo, vodeći se motom “Natječite se u dobru” svojom ličnošću, pojavom, djelima, hrabrošću, ustrajnošću i stručnošću čine svoje okruženje boljim i ugodnijim mjestom za život.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO