Subota, 13 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaPozitivne pričeMedina Hamidović za svoj doktorski rad dobitnica jedne od najpriznatijih nagrada u...

Medina Hamidović za svoj doktorski rad dobitnica jedne od najpriznatijih nagrada u svijetu od Instituta za Elektrotehniku i Elektroniku (IEEE)

Medina Hamidović je za svoj doktorski rad dobila jednu od najpriznatijih nagrada svijetu od Instituta za Elektrotehniku i Elektroniku (IEEE). Takmičenje organizira IEEE Communications Society svake godine i ove godine je tema bila “Komunikaciona tehnologija mijenja svijet”. Naša Medina se plasirala na prvo mjesto. Iza sebe ostavila je studente sa najjačih univerziteta svijeta.

Medina je pri završetku svojih doktorskih studija na Institutu za komunikaciono inženjerstvo i radio frekvencijske sisteme, Johannes Kepler Univerzitetu, Linz, Austrija. Za svoj rad već je primila brojne nagrade. Njena doktorska disertacija je na temu “Mikrofluidne mreže: Budućnost ljudskih integriranih komunikacijskih sistema”.

Njen rad može predstavljati budućnost komunikacijske tehnologije. Za razliku od konvencionalnih komunikacijskih sistema, ove nove vrste sistema povezane su s ljudima i ne samo da nude komunikaciju, već se mogu koristiti i u medicini i farmaciji. Ovi novi sistemi nazivaju se mikrofluidnim mrežama i važno su područje istraživanja.

Medina je studirala na Univerzitetu u Tuzli, Univerzitetu Heriot-Watt (Velika Britanija) i Univerzitetu za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti (Mađarska). U JKU je od 2017. godine, a ove godine joj je dodijeljena „International Women in Technology Award“ (SAD).

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO