Petak, 22 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaneVIDLJIVI postaju VIDLJIVI - Stanovanje u zajednici uz podršku za osobe s...

neVIDLJIVI postaju VIDLJIVI – Stanovanje u zajednici uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama odlično funkcionira u praksi

Nekoliko godina nakon početka implementacije SUMERO programa „Život u lokalnoj zajednici“, proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom daje vidljive rezultate. Veća komunikativnost, samostalnost i povećan broj osnaženih osoba s invaliditetom karakterizira iskustva korisnika i korisnica servisa „Stanovanje u zajednici uz podršku“ koji implementira ova organizacija. Ovo je dobar primjer koliko nadležne kantonalne i lokalne institucije, mediji i građani u saradnji sa organizacijama civilnog društva mogu pružiti kvalitetan servis podrške osobama sa invaliditetom.

Da osobe s intelektualnim poteškoćama ne moraju i ne trebaju biti smještene u institucijama zatvorenog tipa nego da imaju jednako pravo kao i svi ostali građani uživati slobodu i biti aktivni članovi društva – potvđuje se na mnogim primjerima, kao i na primjeru djevojke Nune.

Kako navode u Sumeru, u svojih prvih nekoliko dana boravka u lokalnoj zajednici ova dvadesetogodišnjakinja je bila zainteresirana i motivirana za poboljšanje svog nezavisnog života. Podrška i asistencija koja joj je pružena, dovela je do toga da se adaptirala i postigla visok stepen samostalnosti u donošenju kvalitetnih odluka. Sportske aktivnosti su joj dodatna motivacija za uključenje u zajednicu, a podržana je i od strane SUMERA u ovom procesu, tako da ova mlada djevojka aktivno trenira fudbal u sportskom udruženju Respect i postiže odlične rezultate.

Nuna kaže: „Želim uspjeti kao fotograf i u fudbalu. Veliki sam ljubitelj i životinja i aktivna sam u njihovom udomljavanju, baš kao što želim da svaka osoba ima svoj dom, prijatelje i porodicu i živi život u lokalnoj zajednici.“

U saradnji sa lokalnim vlastima i medijima radimo na unapređenju procesa deinstitucionalizacije ove populacije. „Svi naši sugrađani trebaju pružiti podršku ovakvim procesima i pokazati poseban senzibilitet za ove kategorije. Ovo se također odnosi i na izvještavanje od strane medija o osobama s invaliditetom. Ova problematika je direktno vezana sa senzibilizacijom i poštivanjem osnovnih ljudskih prava“ istakao je direktor Sumera, Haris Haverić.

U narednom periodu SUMERO će implementirati edukaciju za novinare, s ciljem poboljšavanja dosega medija do osoba sa invaliditetom i povećane zastupljenosti njihovog javnog i medijskog predstavljanja. Edukacije se implementiraju u sklopu projekta „neVidljivi“ koji je finansiran od strane USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija kojeg implementiraju CPCD i OM.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO