Srijeda, 1 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMentalno zdravljeSvjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Dobro mentalno zdravlje pomaže nam da postanemo snažniji i zadovoljni sobom

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10.10. svake godine, sa ciljem podizanja svijesti na globalnom nivou i mobilizacije napora u podršci očuvanja mentalnog zdravlja. Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja dolazi u vrijeme kada se naš svakodnevni život znatno promijenio kao rezultat pandemije COVID-19.

Mentalno zdravlje predstavlja puno više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća/poremećaja. Mentalno zdravlje predstavlja osobne resurse za svakodnevni život – utječe na to kako se osjećamo, razmišljamo i razumijemo svijet oko sebe, te kakve odnose gradimo s drugima.

Dobro mentalno zdravlje pomaže nam da (p)ostanemo snažniji i zadovoljni sobom, uživamo u životu i uspješno se nosimo sa svakodnevnim stresovima, te uspijevamo upravljati svojim životom na način da se uspješno oporavljamo od emocionalnih teškoća i kriza. Stoga je potrebno ulagati u održavanje i poboljšanje mentalnog zdravlja kao što je potrebno brinuti se o tjelesnom zdravlju. U većini zemalja, naročito s niskim i srednjim dohotkom, usluge za mentalno zdravlje su u nedostatku resursa, kako ljudskih tako i finansijskih.

Od raspoloživih sredstava zdravstvene zaštite, većina se trenutno troši na specijalizirano liječenje i njegu osoba s mentalnim bolestima, a u manjoj količini na integrirani sistem mentalnog zdravlja. Umjesto pružanja njege u velikim psihijatrijskim bolnicama, države bi trebale integrirati mentalno zdravlje u sklopu primarne zdravstvene zaštite i razviti usluge u općim bolnicama.

Promocija mentalnog zdravlja je moguća sa čak manjim proporcijama finansija, krovni pojam koji obuhvata različite strategije s ciljem pozitivnog učinka na blagostanje mentalnog zdravlja u cjelini. Razvoj osobnih vještina i resursa, te poboljšanje u društveno-ekonomskom okruženju su dio strategija koje se koriste. Pozitivna dimenzija mentalnog zdravlja naglašena je u SZO definiciji zdravlja kao što je sadržano u Ustavu: “Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i društvenog blagostanja a ne samo odsutnost bolesti ili slabosti.”

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO