Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!

Mira Priroda

Malo stado koza dovoljno je za njihove porodične potrebe, ali i za kupce kojih je sve više. Porodica brine za sve poslove oko koza, dok se Mira bavi proizvodnjom, distribucijom i marketingom proizvoda. Miru Mijatović iz Suhog Polja odmilja zovu Mira Priroda i ovo je njena priča.

U kom trenutku ste se odlučili za proizvodnju kozijeg sira?

Odluka da počnem da se bavim proizvodnjom kozijeg sira bila je prirodan korak koji sam napravila nakon što sam formirala svoje malo stado koza i uspjela da obezbijedim dovoljne količine mlijeka, jer je za proizvodnju kozijeg sira potrebno mnogo više mlijeka u odnosu na proizvodnju kravljeg sira. U ovaj posao sam ušla zajedno sa svojom porodicom, mojim suprugom i mojim kćerkama. Starija kćerka, Tanja, je doktorica nauka, a mlađa kćerka, Jelena, magistrica ekonomskih nauka. Sada se već više od pet godina bavimo proizvodnjom kozijeg sira.

Koliko vrsta sira imate, koji biste izdvojili?

Trenutno proizvodimo mladi koziji sir, sir sa začinima, stari (zreli) koziji sir, kačkavalj i koziji sir u maslinovom ulju sa začinima, koje dodajem u skladu sa zahtjevima kupaca. U toku zime u ponudi imamo i dimljeni koziji sir, ali bih zaista željela da istaknem da nastojimo da izađemo svim kupcima u susret tako da pravimo koziji sir i sa suvim voćem, a često sam pravila sir sa kikirikijem. Zahtjeva je puno, a ukusi su različiti. Nije bilo lako pronaći odgovarajući recept za koziji sir s obzirom da je struktura kozijeg mlijeka drugačija u odnosu na strukturu kravljeg mlijeka. Potrebno je mnogo strpljenja, istraživanja, isprobavanja da biste formirali svoje recepte i to ponudili kupcima. Da smo drugačiji od drugih govori njihovo dugogodišnje povjerenje, jer kvalitet onoga što nudite je najbitniji. Ne znam koji bih mogla da izdvojim kao omiljeni s obzirom na to da je svaki poseban na svoj način.

Šta nam možete reći više o kvalitetu kozijeg mlijeka?

Globalno je priznat i prepoznat kvalitet kozijeg mlijeka za zdravlje čovjeka. Kozije mlijeko je po svojim svojstvima najsličnije majčinom mlijeku. Bogato je vitaminima (B1, B2, B6 i B12) i mineralima (kalcijum, cink, fosfor). Kozije mlijeko igra veoma važnu ulogu u jačanju kostiju, a pomaže i u liječenju bronhitisa i alergija. Na kvalitet kozijeg mlijeka značajno utiče način na koji se koze hrane i prostor gdje borave. Mnogo je bitno da koze nisu zatvorene i da, naročito u proljeće i tokom ljeta, mogu da budu napolju u prirodi, to jest, da se vode na ispašu. Drugim riječima, ukoliko se koza hrani prirodno i kvalitet mlijeka će biti bolji.

Ko vam pomaže u proizvodnji sira?

Sam proces proizvodnje je povjeren meni, ali sve što su dodatne aktivnosti u smislu komunikacije s kupcima, marketing, transporta proizvoda, hranjenje i čuvanje koza i sl. mi pomaže ostatak porodice.

Koji su benefiti za zdravlje od konzumacije kozijih proizvoda?

Benefiti su mnogostruki, ali na prvom mjestu ćete se manje razbolijevati i bit ćete otporni na viruse. Suština je da jača imunitet i nervni sistem. U vremenu kada na trzištu možete pronaći veliki broj proizvoda važno je prepoznati kvalitet, steći povjerenje i voditi računa o ishrani. Mi se trudimo da svojim primjerom budemo motivacija i drugima da se okrenu konzumiranju i samoj proizvodnji zdrave hrane.

Autor: Mitar Simikić

„Mi o nama“ je platforma za promociju pozitivnih priča o individualcima i individualkama, incijativama, grupama i aktivnostima u Bosni i Hercegovini. Aktivnost zajednički implementiraju Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONAuBiH) i Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD), podržanu od strane BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initative) projekta.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO