Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaNa današnji dan je napisana Povelja Kulina bana, jedan od najznačajnijih dokumenata...

Na današnji dan je napisana Povelja Kulina bana, jedan od najznačajnijih dokumenata bh. historije

Na današnji dan 1189. godine je napisana Povelja Kulina bana, a godišnjica će danas biti obilježena u okviru Međunarodnog festivala Grad na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

O značaju Povelje i srednjovjekovnoj Bosni će govoriti naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu Nedim Rabić, a o bosanskohercegovačkoj baštini i izazovima i savremenoj diplomatiji kazivat će Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir.

Iz Centra su najavili da će video poruku povodom godišnjice Povelje, sa vrha Visočice, poslati planinar i novinar Zehrudin Isaković.

Povelja bosanskog bana Kulina je jedan od najznačajnijih dokumenata u bh. historiji, najstariji je očuvan državni dokument koji govori o vjekovnoj bosanskoj državnosti. Mnogi ga upravo zbog toga zovu “rodnim listom” Bosne i Hercegovine.

Prvi je diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a njome je tadašnji bosanski vladar ban Kulin regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika na način da oni imaju slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada.

Očuvana je u tri originalna primjerka od kojih se dva nalaze u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći primjerak je ukraden i danas se nalazi u Rusiji.

Bosna i Hercegovina je uputila zahtjev za njen povratak no Rusija je to odbila jer smatra da je pravni vlasnik tog dokumenta koji za njih govori o vijekovnom postojnju Slavena na ovim prostorima.

Od Hrvatske je Sarajevo u nekoliko navrata tražilo dokument na 15-dnevnu posudbu kako bi je izložili u Zemaljskom muzeju BiH no i Hrvati su odbili zahtjev.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO