Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleOgroman porast interesovanja za kupovinu namještaja i dizajn enterijera: Ovo su trenutno...

Ogroman porast interesovanja za kupovinu namještaja i dizajn enterijera: Ovo su trenutno najveći trendovi

Posljednjih mjeseci smo više vremena provodili kući, što nas je natjeralo da većinu energije i novca uložimo upravo u njeno opremanje. Pojedini proizvođači i distributeri namještaja zabilježili su ogromne poraste u online pretraživanju određenih komada, prije svega kada je u pitanju namještaj za bašte i terase – čak 260 posto!

Ne zaostaje mnogo ni internet pretraga pojmova vezanih za dekoraciju i dizajn, koja je tokom ovih mjeseci porasla za 205 posto. U nastavku donosimo nekoliko trenutno najupečatljivijih trendova u dizajnu enterijera, kao i savjete kako da ih primijenite u svom domu:

1. Dobro došli u džunglu

Biofilni pravac u dizajnu enterijera i arhitekturi počiva na oponašanju vanjskog svijeta, koristeći materijale, boje i teksture koji se mogu naći u prirodi. Razmišljajte u pravcu svih nijansi zelene, bež i zemljanih tonova, materijala poput drveta, kamena i ratana koji više nisu rezervisani samo za terase i bašte. Otud dolazi garden room koncept, koji se postiže „gomilanjem“ prirodnih sobnih biljaka svih vrsta i veličina, kreirajući pravu malu zelenu oazu usred sobe. 

2. Multifunkcionalni prostori (i namještaj)

Porastom popularnosti učenja i rada od kuće, multifunkcionalni prostori i komadi namještaja postali su jedan od vodećih trendova kada je u pitanju dizajn enterijera. Strogo odvojene prostore zamijenio je open space koncept, a kada se radi o namještaju, dizajn je otišao u pravcu kombinovanja upečatljive estetike i univerzalnosti, čak i u slučaju tehnoloških uređaja. Televizori više nisu samo uređaji za emitovanje sadržaja, već dizajnerski komadi koji upotpunjuju prostor. To je slučaj sa novim, nesvakidašnjim, Samsung televizorom pod nazivom The Serif. Kreiran od čuvenih francuskih dizajnera, braće Burule, The Serif nije televizor kojem je mjesto kraj zida – može se nalaziti bilo gdje u prostoriji, čak i na samoj sredini. Bez obzira na to gdje ga postavite, sa ili bez metalnog postolja, on se savršeno uklapa u okolinu i izgleda odlično iz svakog ugla, a dostupan je u nebeskobijeloj i nebeskoplavoj boji.

3. Print na print i dašak juga

Kao i u modnom svijetu, u posljednje vrijeme sve se više razbuktava kombinovanje različitih printova istovremeno – prugica, cvijeća i geometrijskih uzoraka, pa ne čudi nagli porast interesovanja za španskim kupatilima, koja karakterišu raznobojne pločice sa različitim printovima. Internet pretraga ovog pojma porasla je za čak 309 posto tokom 2020. godine! Međutim, ne morate se zaustaviti samo na kupatilu. Odvažite se i unesite dašak Maroka i juga Španije i u ostatak doma, u vidu podnih rješenja ili detalja na zidovima i namještaju.

4. Nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo

Ovu godinu obilježit će i stil pod imenom grandmillenial ili jednostavnije – spoj modernog dizajna i retro elemenata koji izgledaju kao da su naslijeđeni od bake/nane. Da biste ga uspješno primijenili u svom domu, bacite se na pretraživanje starih tavana i garaža, ali i buvljaka i antikvarnica.

Institut za boje Pantone odabrao je plavu za boju godine. Za inovativni pristup, odaberite monohromatski dizajn i obojite čitav kutak u klasičnu, kraljevsku plavu.

5.  Murali, tapete, tapiserije…

Šta god od ovoga da odaberete, akcenat je na zidu. Minimalizam više nije imperativ, pa birajte tapete sa akvarel floralnim printom ili one inspirisane Japanom.

Među vodećim trendovima su i zidovi oslikani muralima, prekriveni slikama i fotografijama u ramovima različite veličine i oblika, kao i tapiserije. Za poseban efekat, među ostale elemente na zidu uklopite i nesvakidašnji Samsung The Frame – televizor i umjetničko djelo u jednom. Zahvaljujući specijalnom režimu koji omogućava prikazivanje slika i fotografija iz jedinstvene Art Store prodavnice kada je televizor isključen, kao i okviru u boji po izboru,uvijek možete imati drugačiju dekoraciju.

Trendovi su ponekad i kontradiktorni, pa ćete često vidjeti da su istovremeno in i neutralni, prirodni tonovi, ali i razigrani cvjetni motivi i jarke boje. Zato za kraj imamo još jedan savjet – budite originalni i ne oklijevajte da kombinujete navedene trendove na svoj način i u skladu sa svojim enterijerom. Sigurno nećete pogriješiti.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO