Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleIlija dijeli sa nama optimizam sakriven u šoljici kafe

Ilija dijeli sa nama optimizam sakriven u šoljici kafe

Život ovih dana jeste drugačiji. Provodimo ga mnogo više u svojim domovima, jer tako treba, jer smo odgovorni i savjesni, jer tako čuvamo sebe i druge. Okolnosti su se promijenile za sve nas, ali ima onih koji su i u ovim izazovnim vremenima i dalje na svojim radnim mjestima. U fabrikama, na ulicama, u prodavnicama i poštama. Čini nam se, kao da „iz sjenke“ pomažu da ostanak kod kuće lakše prebrodimo i da se i dalje radujemo našim malim ritualima?

Da bi sve funkcionisalo onako kako smo ranije navikli, baš ti obični ljudi svojim predanim radom, uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti, omogućavaju da nam sve potrebne namirnice budu dostupne i da nam život bude i dalje ispunjen našim omiljenim malim ritualima. Zahvaljujući njima možemo da budemo mirni, ali i da održavamo stare navike koje nam pomažu od jutra do večeri, daju energiju, vraćaju osmijeh na lice i kao da nam šapuću da nikad nismo sami.

Jedna od tih svima omiljenih navika je ispijanje kafe. One prave, crne, jake svježe mljevene Grand kafe. Sigurno ste se u jednom trenutku, dok ovih dana idete od kuhinje do dnevne sobe, pa skrenete do spavaće sobe, zapitali zahvaljujući kome i danas možete bezbrižno da uživate u toplini svoga doma i u ritualu ispijanja omiljene svježe mljevene Grand kafe. Zbog koga je to ono nešto suštinsko kod našeg omiljenog napitka prisutno – a prije svega, miris i ukus koji volimo. 

Ilija Đurić, cup tester ili profesionalni degustator Grand kafe, i u ovim uslovima posvećeno radi na tome da kafa najboljeg kvaliteta stigne do svih nas. Zahvaljujući njegovim vještinama i znanju, svaka kesica omiljenog napitka ima aromu i ukus na koju smo navikli. On je tu da prouči sirovo zrno kafe, ali i da ga prati tokom prženja i mljevenja.

„Ja sam tu da obezbjedim idealnu mješavinu sastojaka koja će se naći u svakoj šoljici Grand kafe. To se nije mijenjalo posljednje dvije decenije koliko sam u ovom poslu, a ne dozvoljavam ni da novonastale okonosti na to utiču. Dok sam u svojoj „laboratoriji kafe“ u potpunosti sam fokusiran na to da izoštrim svoja čula i procijenim kvalitet zrna – osjetim uravnoteženost slatkoće i kiselosti, snažniji i gorči ukus, izbalansiranu aromu, jačinu i punoću ukusa, sve u zavisnosti od zrna sirove kafe koju tog dana imam priliku da degustiram,“ priča Ilija.

Ako neko želi izvrsno da obavlja svoj posao, pored stručnosti, neophodno je da voli to čime se bavi. Nekima, poput Ilije, to ne pada teško. Ni u ovim uslovima. Kao i svima nama, i njemu nedostaju neke svakodnevne aktivnosti na koje je navikao i koje godinama rado praktikuje, kao što je kafa u omiljenom kafiću u kraju koji je do sada posjećivao skoro svakog dana. Dobra stvar je da sada ima više vremena da se posveti svom najdražem hobiju, čitanju.

Naime, Ilija srećom ima ogromnu biblioteku, veliku kolekciju knjiga u svom domu. Pored onih omiljenih klasika koji su svakako neizbježni u trenucima opuštanja, tu su svakako i one koje se odnose na sve zanimljivosti i specifičnosti kafe kao biljke, kao i one koje su mu pomagale da usavrši svoj jedinstveni „zanat“. Sa nama je podijelio šta kafa znači za njega i kako ovaj napitak i te kako može da nam pomogne u različitim situacijama.  

 „Ako mene pitate, kafa je jedini napitak koji, bez obzira na trenutno raspoloženje budi onu pozitivnu stranu ličnosti. Šoljice kafe su neizostavni dio svakog mog dana i veoma bitan dugogodišnji ritual. Jedan od razloga je upravo taj što popravlja raspoloženje i daje čak i običnim trenucima malo drugačije značenje i smisao“.

Svima nama je u ovim trenucima potreban taj optimizam koji može da bude sakriven u jednoj šoljici. Ako ga Ilija ima dovoljno da svakog dana i u ovakvim okolnostima ide na posao, vjerujem da ga svi i dalje imamo dovoljno prilikom ispijanja omiljene svježe mljevene kafe.

#NikadNisteSami #svenasspaja #grandkafa

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO