Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyle20. NOVEMBRA SLAVIMO MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

20. NOVEMBRA SLAVIMO MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

Međunarodni dan dječjih prava slavi se 20. novembra svake godine, te definiše neka osnovna dječja prava kao što su pravo preživljavanja, razvojna prava, prava sudjelovanja i prava zaštite od zlostavljanja, izrabljivanja, zanemarivanja, mučenja, otmice i prostitucije.

Djeca se rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima.  S obzirom na tjelesnu i psihičku nezrelost nameće se potreba isticanja posebnih prava djeteta na zaštitu koja proizilaze upravo iz te činjenice, što je osnovno polazište Konvencije o pravima djeteta.

Djetetom se smatra svaka osoba do 18. godine! Dan dječjih prava utemeljen je još 1959. godine. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. 11. 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde.

U povodu Međunarodnog dana djeteta Zdravi portal će UTORAK 20. novembar posvetiti isključivo djeci. Tim povodom cijeli dan na portalu ćemo objavljivati tekstove namjenjene roditeljima i djeci, te ćemo zajedno sa našim prijateljima dijeliti mnoštvo poklona.

Pratite nas, saznajte više informacija o pravima djeteta i osvojite poklone za svoje mališane.

Svako dijete ima pravo na ljubav, dom, porodicu, obrazovanje i zaštićeno zdravlje!

Vaš Zdravi portal!

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO