Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaBiznisBonitetno izvrsne kompanije jučer u Vitezu

Bonitetno izvrsne kompanije jučer u Vitezu

Analitičko bonitetna kuća Bisnode je, uz pokroviteljstvo općine Vitez, jučer (11. 09.) u ovoj općini organizirala Poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost, kao priliku da istakne bonitetno izvrsne kompanije ovog kantona i posebno općine Vitez.
Bonitetna izvrsnost predstavlja nadprosječnu ocjenu poslovanja kompanija a koliko su takve kompanije značajne za ekonomiju svake zemlje govori i činjenica da je u prosjeku nešto više od 20% kompanija regije bonitetno izvrsno a one drže gotovo 80% privrede po prihodima i dobiti i preko 60% po broju zaposlenih.

Pokazatelji u općini Vitez su iznad prosjeka SBK/Ž ali i čitave BiH, stoga nije ni slučajan izbor za poslovni susret upravo općina Vitez, koja je prepoznala značaj ove teme i dala  podršku u organizaciji ovog skupa. Obraćajući se prisutnima, načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić istaknuo je da u današnjem vremenu kada je sve globalizirano i kada biznis možete raditi s bilo kojeg mjesta na kugli zemaljskoj, jako je važno da imate informaciju s kim ćete raditi. „Informacija o tome koja je firma pouzdana, koja je firma u fazi izvrsnosti, ima svoju cijenu, posebno je ta cijena važna u sferi uspješnog ili neuspješnog posla.” istaknuo je Bošnjak-Matić.
 
Predstavnici bonitetno izvrsnih kompanija imali su priliku čuti kratku analizu privrede i uticaja bonitetno izvrsnih kompanija na njen razvoj, a dio njih je preuzelo Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta svog poslovanja.
„Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih međunarodnih priznanja kojim dokazujete svojim potencijalnim partnerima da ste odgovorno i kvalitetno vođena kompanija s kojom treba poslovati“, izjavila je direktorica Bisnode BH Zlata Mulać Jagličić, koja je i uručila certifikate bonitetne izvrsnosti predstavnicima firmi: Hajdarević Transport iz Ilijaša, Gradel iz Drvara, ADK d.o.o Novi Travnik, Winter d.o.o. Travnik, Grakop d.o.o. Kiseljak, Saraj Komerc Gornji Vakuf te medijske kuće TNT i Kanal 6 iz Travnika.
“Vjerujem da će ove kompanije iskoristiti svoja priznanja na najbolji mogući način, i da će im omogućiti pronalazak novih poslovnih partnera i van granica naše zemlje, jer  Bisnode certifikat potvrđuje da su ocijenjene istim kriterijima kao kompanije u bilo kojoj od tih zemalja, čime ih stavlja u ravnopravan položaj sa bonitetno izvrsnim kompanijama Europe, što i jeste vrijednost i svrha Bisnode certifikata”, dodala je direktorica Bisnode BH, Zlata Mulać Jagličić.
Jedna od njih je kompanije sa zlatnom bonitetnom izvrsnošću, koja se stiče za izuzetno poslovanje tri godine za redom a koja već drugi put preuzima ovo laskavo priznanje. Riječ je o kompaniji FIS iz Viteza koja je već godinama u vrhu bh. privrede po svim pokazateljima. „Šta reći osim da smo ponosni na priznanje za naš rad“, izjavio je direktor FIS-a Zoran Maros, i dodao: „s druge strane, sad imamo i obavezu da i ubuduće budemo izvrsni!“
Bonitetno izvrsni u Srednjobosanskom kantonu/županiji i općini Vitez
Od ukupnog broja aktivnih kompanija Srednjobosanske županije/kantona, njih 23,17% su bonitetno izvrsne, a samo 4% bonitetnih imaju zlatnu bonitetnu vrijednost. Ove kompanije realiziraju 68,49% ukupnog prihoda i 72,35% ukupne dobiti a zapošljavaju 57,27% ukupnog broja uposlenih u SBK/Ž.
Općina Vitez ima bolje prosječne pokazatelje u odnosu na svoju županiju/kanton: skoro 30% od ukupnog broja aktivnih kompanija općine je bonitetno izvrsno, a one oprihoduju gotovo 80% od ukupnih prihoda i više od 90% ukupne dobiti općine a upošljavaju 57% ukupnog broja uposlenih u općini, što je veći prosjek i u odnosu na BiH, a gotovo trećina kompanija sa zlatnim bonitetom u županiji/kantonu nalazi se u ovoj općini.
Ovo su zasigurno pokazatelji koji govore o gospodarskom razvoju i snazi općine Vitez.
Obzirom da bonitetno izvrsne kompanije iz Viteza, kojih je manje od 5% ukupnog broja aktivnih kompanija županije, oprihoduju gotovo 26% ukupnih prihoda i 31% ukupne dobiti Srednjobosanske županije, onda je potpuno razumljivo zašto smo odabrali općinu Vitez za domaćina poslovnog susreta koji će istaći značaj bonitetno izvrsnih kompanija ove regije.

BISNODE BH
pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pruža podršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijamo platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO