Nedjelja, 14 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaBiznisBonitetno izvrsne kompanije Srednjobosanskog kantona/županije u Vitezu

Bonitetno izvrsne kompanije Srednjobosanskog kantona/županije u Vitezu

Bonitetno izvrsne kompanije u SBK/Ž čine svega 23% ukupnog broja kompanija ovog kantona/županije, ali zato ostvaruju 68% ukupnih prihoda i 72% ukupne neto dobit i zapošljavaju 57% od ukupnog broja zaposlenih ovog kantona/županije.
Poslovnim susretom bonitetno izvrsnih kompanija koji će se održati u Vitezu, 11. 09. 2018. u idiličnom okruženju Etno sela Čardaci, analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH nastavlja niz susreta posvećenih ovoj značajnoj temi, s ciljem isticanja najkvalitetnijeg dijela bh. ekonomije.
Susret organiziramo pod pokroviteljstvom Općine Vitez, koja u nizu svojih aktivnosti u oblasti gospodarstva/privrede, rado ističe kvalitetne kompanije, jer njihov uspjeh ujedno potvrđuje i napore općine u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije ove regije.
Na ovom susretu određenim kompanijama će biti dodijeljen Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.
Šta je bonitetna izvrsnost, čime se potvrđuje i ko su bonitetno izvrsne kompanije?
Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomske kvalitete poslovnog subjekta certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.
Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno uposlenih u BiH.
Bonitetno izvrsni u Srednjobosanskom kantonu/županiji i općini Vitez?
Od ukupnog broja aktivnih kompanija Srednjobosanske županije/kantona, njih 23,17% su bonitetno izvrsne, a samo 4% bonitetnih imaju zlatnu bonitetnu vrijednost. Ove kompanije realiziraju 68,49% ukupnog prihoda i 72,35% ukupne dobiti a zapošljavaju 57,27% ukupnog broja uposlenih u SBK/Ž.
Općina Vitez ima bolje prosječne pokazatelje u odnosu na svoju županiju/kanton: skoro 30% od ukupnog broja aktivnih kompanija općine je bonitetno izvrsno, a one oprihoduju gotovo 80% od ukupnih prihoda i više od 90% ukupne dobiti općine a upošljavaju 57% ukupnog broja uposlenih u općini, što je veći prosjek i u odnosu na BiH, a gotovo trećina kompanija sa zlatnim bonitetom u županiji/kantonu nalazi se u ovoj općini.
Ovo su zasigurno pokazatelji koji govore o gospodarskom razvoju i snazi općine Vitez.
Obzirom da bonitetno izvrsne kompanije iz Viteza, kojih je manje od 5% ukupnog broja aktivnih kompanija županije, oprihoduju gotovo 26% ukupnih prihoda i 31% ukupne dobiti Srednjobosanske županije, onda je potpuno razumljivo zašto smo odabrali općinu Vitez za domaćina poslovnog susreta koji će istaći značaj bonitetno izvrsnih kompanija ove regije.

BISNODE BH

pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pruža podršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijamo platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO