Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanja3. Međunarodni rukometni turnir za kadete „VIŠE OD IGRE“ Sarajevo 07.-09.09.2018. godine...

3. Međunarodni rukometni turnir za kadete „VIŠE OD IGRE“ Sarajevo 07.-09.09.2018. godine SPORTSKE DVORANE „D1 Skenderija“ i „Ramiz Salčin“

Sarajevo će po treći put biti domaćin Međunarodnog rukometnog turnira za mlade pod nazivom „VIŠE OD IGRE“ koji će se igrati u periodu od 07.09. – 09.09.2018. godine u sportskim dvoranama „Skenderija“ i „Ramiz Salčin“. Organizator ovog turnira je Udruženje „SPIRITUS“ iz Sarajeva uz suorganizaciju Rukometnog saveza Kantona Sarajevo.
Povodom ovog turnira danas 04.09.2018. godine održana je press konferencija kojoj su prisustvovali gospoda Marko Matović ispred Udruženja SPIRITUS, Mirza Dervišević ispred Rukometnog saveza Kantona Sarajevo, zatim Zuhdija Korkarić-Zule selektor Selekcije Kantona/Grada Sarajeva i Jasmin Mrkonja – promotor turnira.

Dobrodošlicu medijima zaželio je gospodin Marko Matović:
”Ispred organizacije turnira želim da Vam se zahvalim jer ste došli da pomonete promociju turnira ali i rukometa kao sporta, sporta koji se na žalost u ovom trenutku nalazi u najtežoj poziciji od stvaranja naše države. Upravo ovim turnirom mi ispred organizacije se želio uključiti i pomoći u borbi za spas rukometa u BiH. Iz godine u godinu se trudimo da u Sarajevo dovedemo najbolje rukometne klubove i škole kako iz BiH tako i iz država u regiji, ali ćemo se iz godine u godinu truditi da dovodimo i velike europske timove. Želimo najaviti da ćemo u 2019 godini imati proširenje turnira, tako da ćemo imati muški dio turnira sa dvije generacije dječaka ali i ženski dio turnira sa jednom generacijom djevojčica. Nama je ovo bila velika želja, s obzirom da se u BiH veoma malo ulaže u rukomet, pa naši klubovi nemaju priliku učestvovati na međunarodnim turnirima, stoga smo mi jedan ovakav turnir doveli u Sarajevo.”
Na turniru će treću godinu za redom nastupiti SELEKCIJA KANTONA/GRADA SARAJEVA, koja okuplja omladince koji nastupaju u rukometnoj ligi KS a koju će predvoditi treneri Zuhdija Korkarić i Amar Čavčić.

„Na turniru će učestvovati jake ekipe iz regiona i Europe, ali će naša selekcija pokušati da pruži dostojan otpor svim protivnicima i da pokuša ponoviti uspjeh iz 2016 godine kada su u izuzetno jakoj konkurenciji osvojili 3 mjesto. Selekcija će biti sastavljena od igrača koji nastupaju u rukometnim klubovima i školama iz Kantona Sarajeva i Istočnog Sarajeva i nadamo se uspješno prezentovati sarajevsku školu rukometa i ono najbolje što u generaciji 2002 imamo. Nama je problem što smo se kasno okupili, pa su ostale ekipe uigranije, međutim nećemo nikome biti lagan zalogaj, te ćemo dati sve od sebe da pokažemo kako rukomet u Sarajevu i dalje ima šta da ponudi i jako se radujem što će naši klinci imati priliku igrati na ovako jakom turniru. Mi ćemo i poslije ovog turnira nastaviti raditi sa djecom, da bi u narednom periodu bili spremni za još neke turnire, ali i naredno izdanje ovog veoma jakog takmičenja.“ – poručio je Korkarić.
Pored Selekcije Grada Sarajeva na turniru će nastupiti još devet ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije: RK Borac Mtel (BiH), RK Lokomotiva (BiH), RK Čelik Junior (BiH), RK Sloboda (BiH), RK Dobova (SLO),RK Partizan (SRB), RK Crvena Zvezda (SRB), RK Balič – Metličić (HR), RK Zamet (HR).
Cilj turnira da se rukomet u glavnom gradu Bosne i Hercegovine popularizuje kao sport i da se što veći broj djece uključi u rukometne škole koje se nalaze na području grada Sarajeva.
„Ovim turnirom želimo pomoći klubovima da uspostave kvalitetniju saradnju i bolje odnose sa ciljem da talentovanim mladim igračima obezbjedimo što bolje uslove kako bi se u budućnosti razvijali kao dobri igrači i što je još bitnije, kao dobri ljudi. Pošto se u rukomet u Bosni i Hercegovini ne ulaže dovoljno, domaći klubovi, naročito mlađe selekcije, nisu često u prilici da učestvuju na međunarodnim turnirima, mi smo odlučili da takav jedan organizujemo upravo ovdje, kako bismo mladim rukometašima dali priliku da odmjere snage sa svojim vršnjacima iz regije.“- naglašavaju iz Udruženja „Spiritus“
Organizaciji turnira u velikoj mjeri je potpomogao Rukometni Savez Kantona Sarajevo. „Drago nam je da će Sarajevo u septembru biti centar okupljanja ekipa iz regiona i šire, te samim tim pokazati da situacija koja je trenutno vezana za Rukometni Savez BiH nije ogledalo rukometnog sporta BiH uopće. Nažalost, svjesni smo da je dosta klubova prestalo sa radom radi male ili nikakve podrške od strane vlasti, ali Rukometni savez Kantona Sarajevo će dati sve od sebe da rukomet u Sarajevu ponovo ponovo dobije onaj sjaj koji ga je nekad krasio“ – poručio je Mirza Dervišević ispred  Rukometnog Saveza.
Promotor ovogodišnje turnira će biti jedan od najtrofejnijih bosansko-herecegovačkih rukometaša, Jasmin Mrkonja.
„U izuzetno teškim trenutcima za bosansko-hercegovački rukomet nisam se ni časa dvoumio da dam svoj doprinos i da zajedno sa abilnim organizatorima ovako velikog turnira, pokažemo da rukomet u BiH i te kako postoji i živi, uprkos bremenitostima kojima je opterećen u zadnje vrijeme! Rad sa mladima je uvijek jedan uzviseni cin i nasa je obaveza da mladima obezbjedimo sto kvalitetniji razvoj, a to ovim turnirom na najbolji način i činimo! Dovođenjem ovako kvalitetnih ekipa činimo da i nase mlade ekipe imaju priliku da sparinguju sa ozbiljnim ekipama i da i same podizu sopstveni kvalitet. Samo pravi zaljubljenici i entuzijasti ovog sporta mogu u današnje vrijeme da dođu na ideju da organizuju ovakvu jednu manifestaciju namjenjenu djeci a da se ne uplaše aktuelne situacije u našem rukometu kao i hroničnog nedostatka sponzora za ovakve i slične projekte! Zato organizatorima, kapa dole a meni veliko zadovoljstvo da sam dio ovog projekta!“ – poručio je Mrkonja.
Na kraju su se medijima obratili Amar Korkarić mladi rukometaš RK Bosne, Adnan Kurtović iz RK Bosna Visoko i Tarik Fazlić iz RK Vogošća PH.
Korkarić je kapiten ove selekcije te se predstavio sljedećim riječima: ”Imamo respektabilnu ekipu, protiv nas niko ne može očekivati lagane bodove”, nakona njega Kurtović je dodao:
”Očekujem odlične utakmice i nadam se da će utakmice biti jake, gdje ćemo se predstaviti u najboljem svijetlu.”
Za kraj se predstavio Tarik Fazlić koji je sljedećim riječima zatvorio konferenciju za medije:
”Očekujem odličan turnir, mi smo dobra ekipa, za nas je rukomet način života i jedva čekamo da nastupimo na ovom turniru.”
Zvanično otvaranje turnira je planirano za petak 07.09.2018. od 15:20h. u sportskom centru Skenderija, a prva utakmica između RK Lokomotiva i RK Sloboda će igrati već od 13:30h, također u sportskom centru Skenedrija.
 
Marko Matović je ispred organiatora izrazio veliku zahvalnost za podršku realizaciji turnira slijedećim institucijama i kompanijama: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Općina Centar, Općina Novi Grad, te kompanijama BOSNALIJEK doo sa brendom ROYAL SUPERIOR JELLY , SHOT doo Zenica, MIBRAL, A2B Express, Central osiguranje, Baumit BH, Batagon EEC sa brendovima BECOLLINO, Braco i Seka, AS Holding grupacija sa brendom TOPS, Grupaciji STANIĆ doo sa brendom JUICY, Grupacija ORBICO doo sa brendovima parfema BRUNO BANANI i ANTONIO BANDERAS, Mliječnoj industriji MEGGLE BiH, Mesnoj industriji Ovako, kompaniji NELT, Turističkoj agenciji MONDOCO TRAVEL i pubu KUĆA SPORTA Skenderija .”
Medijski pokrovitelji turnira su Oslobođenje, Antena Radio, Radio Mix, SCsport.ba, Sport1.ba i Source.ba.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO