Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaBiznisIzvoz kao temelj napretka u fokusu "100 najvećih"

Izvoz kao temelj napretka u fokusu "100 najvećih"

Najuspješniji bh. privrednici okupit će se u hotelu Hills 26. septembra na vodećem privrednom događaju «100 najvećih u BiH», 31. dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini.
Šaljući poruku da se u Bosni i Hercegovini može graditi i razvijati uspješan biznis, organizatori Poslovne novine, LRC BIS i Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa bankom partnerom Addiko bank i ekskluzivnim partnerom EuroExpress, predstavit će rezultate bh. kompanija u kategorijama prema ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka. Projekat će se ove godine prvi put održati pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dr. Denisa Zvizdića.

Nastavljamo tradiciju pričanja pozitivnih priča bh. privrede. Ove godine poseban fokus ćemo imati na izvozu, a ponosni smo i što ćemo prvi put predstaviti rezultate analize o ženama na menadžerskim pozicijama te ćemo jednu kompaniju na čijem je čelu žena i nagraditi“, istakla je direktorica projekta «100 najvećih u BiH», Alena Ahmetspahić – Fočo, te dodala da će kao svojevrsnu najavu gala večeri, Poslovne novine u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom 30. avgusta organizovati i panel diskusiju o temi “Izazovi izvoza“. “O učincima izvoza na bh. ekonomiju govorit će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, a govorit ćemo i o međunarodnoj naplati potraživanja i izazovima sa kojima se izvoznici susreću“, kazala je Ahmetspahić – Fočo.
Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Vjekoslav Vuković, naveo je da Bosna i Hercegovina ima potencijala, mogućnosti, volje i želje da ide naprijed i nađe svoje mjesto na svjetskom tržištu. “Vodećih 300 izvoznika iz BiH koji su se našli na rang-listama u kategoriji velikih, srednjih i malih kompanija ostvarili su povećanje izvoza, a njihov udio u ukupnom izvozu BiH u 2017. godini iznosio je 60%“, naglasio je Vuković te izrazio nadu da će na određen način «100 najvećih u BiH» doprinijeti da se preostale prepreke sa kojima se izvoznici susreću riješe, što bi svakako dodatno unaprijedilo njihovo poslovanje i poboljšalo ekonomske prilike u BiH.
Sveobuhvatnu analitiku za «100 najvećih u BiH», ali i panel diskusiju “Izazovi izvoza“ uradila je vodeća bonitetna agencija u BiH, LRC BIS. “U saradnji sa Poslovnim novinama redovno objavljujemo analitike i putem medija želimo skrenuti pozornost javnosti o važnosti transparentnog poslovanja i predaje završnih računa. LRC podrška namijenjena je kompanijama svih profila koje žele poboljšati ili započeti svoje izvozne aktivnosti, a cilj je omogućiti i olakšati pristup ažurnim i relevantnim informacijama o kompanijama u regiji i šire, povezati kompanije, te potaknuti saradnju na stranim tržištima,rekao je direktor LRC BIS, Emil Kučković.
Naša partnerstvo sa Poslovnim novinama na projektu ‘100 najvećih u BiH’ je rezultat našeg opredjeljenja da podržavamo rast zdravijeg dijela bh. privrede. Između ostalih, značajno mjesto u ovom segmentu zauzimaju i kompanije koje posluju na inotržištima. Među njima je značajan broj onih kompanija sa kojima već sarađujemo. Nekoliko tih kompanija će prezentirati svoje pozitivne priče u okviru ovog projekta i prenijeti svoja iskustva drugim našim klijentima, ali i svim drugim zainteresovanim kompanijama“, izjavila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko banke.
Učešćem i pružanjem podrške projektu «100 najvećih u BiH» EuroExpress brza pošta nastavlja promovisati najvažnije privredne vrijednosti u BiH: razvoj, visok kvalitet usluge/proizvoda i profesionalizam u radu, kao sigurno opredjeljenje za put do uspjeha svih najvećih koji su se našli na listi «odabranih»“, navela je direktorica komercijalnog sektora kompanije EuroExpress brza pošta, Gordana Tujković.
Projekat «100 najvećih u BiH» čiji je cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu, godinama uz Vanjskotrgovinsku komoru BiH podržavaju i Vijeće stranih investitora BiH, Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske. Rang-liste najvećih kompanija u BiH u kojima je skoro osam stotina malih, srednjih i velikih preduzeća biti će dostupne u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina – «100 najvećih u BiH», koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.
Više informacija o projektu dostupno je na www.100najvecih.ba

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO