Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaMladiCe znače život i nadu - Srce za djecu

MladiCe znače život i nadu – Srce za djecu

Međunarodni mjesec mladica obilježavamo svake godine. Ustvari, on je nevjerovatno simboličan. Mi zapravo slavimo život, volju, nove početke i pobjedu, pobjedu nad rakom.
I ove godine naša aktivna grupa mladih liječenih od raka, koju čine 25 mladih jakih ljudi širom BiH koja se okuplja pod imenom MladiCe, spremila je niz aktivnosti kako bi pokazali našem društvu, cijelom svijetu, da je rak pobjediv, izlječiv i da kada čujete riječ rak to ne znači kraj.
S
Sve aktivnosti su bile vezane za Roditeljsku kuću, jer je to mjesto gdje njihovo prisustvo doziva nadu i motivaciju, nadu da postoji sutra, motivaciju da i druga djeca i roditelji mogu uspjeti izboriti se sa rakom.
Ovaj dan započeli smo sa  akcijom pod nazivom “MladiCe sade MladiCe”. Drvo kao simbol života je posađeno od strane naših MladiCa u vrtu Roditeljske kuće i bit će podsjetnik ustrajnosti, nade i hrabrosti. Pored toga MladiCe su održale kreativnu radionicu sa djecom koja borave u Roditeljskoj kući te su im na taj način pokazali da nisu sami i da postoje oni koji su prolazili kroz sve ono kroz šta i oni danas prolaze. Organizovali su i radionicu sa roditeljima kako bi im približili njihovo iskustvo sa gledišta mladih koji su prošli kroz borbu sa rakom. Svojim primjerom su dali podršku oboljeloj djeci, ali i njihovim roditeljima i ohrabrili ih u njihovoj borbi.

Radionicama su se priključili i volonteri Udruženja, koji su pomagali u radu sa djecom i roditeljima te na taj način pokazali snagu volontiranja i kako sa nekoliko sati svog odvojenog vremena možemo učiniti mnogo za druge, kako možemo staviti bar jedan osmijeh na lice jednog oboljelog djeteta.
“Nevjerovatno je kako MladiCe imaju pozitivan utjecaj na roditelje djece koja se trenuto liječe od raka i to me posebno veseli. Oni u nama vide budućnost i željeni ishod liječenja njihovog djeteta, vide u nama ono što najviše žele – da se njihovo dijete izliječi i postane mladi čovjek koji živi svoj život. Poslije razgovora s nama oni su pozitivniji, drugačije gledaju na cjelokupnu situaciju u kojoj su se našli. Veliko zadovoljstvo predstavlja nam šta značimo djeci oboljeloj od raka, jer oni u nama vide prijatelja za igru, nekoga ko ih u potpunosti razumije kroz šta prolaze” rekla je Ajla Nizić, predstavnica grupe MladiCe  koja se u djetinjstvu izliječila od raka.
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO