Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaFestival čaja i ljekovitog bilja u Sarajevu: Izlagači iz cijele BiH nude...

Festival čaja i ljekovitog bilja u Sarajevu: Izlagači iz cijele BiH nude kvalitetne proizvode

Šesnaesti Festival čaja i ljekovitog bilja “Tea Fest”, koji je danas otvoren u Sarajevu, trajat će do 10. juna. Posjetioci na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović mogu kupiti čajeve, prerađevine od šumskog voća, ljekovito bilje, med, kozmetiku, nakit, cvijeće, pekarske proizvode, rukotvorine…
20180606_2_30751247_34391231_WebIzlagači dolaze iz bh. gradova Bihaća, Olova, Gradačca, Sarajeva, Visokog, Sokoca… Svoje tezge na ovogodišnjem festivalu koji već privlači pažnju mnogih posjetilaca kako mlađih tako i starijih, imaju i dvije srednje sarajevske škole čiji dobro raspoloženi učenici nude svoje proizvode.
Samira Katica Arnautović, ispred direkcije Festivala čaja i ljekovitog bilja, osvrnula se na početak i prvo izdanje festivala. Bio je to, dodaje, skromni pokušaj da se skrene pažnja javnosti na ljude koji se bave ljekovitim biljem.
”Mi smo okupili već te prve godine ljude kako iz BiH tako i iz zemalja regiona. Odziv je bio zaista fantastičan”, prisjetila se Katica Arnautović koja je dodala kako je prvi dan tog sajma održan na Borijama, u šumskom ambijentu. Dodala je kako mnogi izlagači i posjetioci upravo to izdanje smatraju jednim od najljepših koje su posjetili. ”Taj lokalitet smo izabrali s ciljem da ljude približimo. Ljekovito bilje spada u segment prirodnih bogatstava BiH, to pripada nama, ali pripada i onima koji su bili prije nas i onima koji će doći poslije nas. To pripada ljudima bez obzira na spol, naciju, starosnu dob, neku ekonomsku situaciju. To je nešto što nam je svima zajedničko i što nam je poveznica”, pojasnila je.
Kazala je kako je ovaj festival u regionalnom smislu veoma popravio situaciju za BiH, ali i saradnju bh. ljekobiljaca s kolegama iz regiona.
20180606_2_30751247_34391218_WebUkazala je na to kako su, u posljednjih pet godina bh. proizvođači, čuvajući tradicionalne recepte, ali i osluškujući tržište, dali proizvode koji imaju izvrsnost kvalitete i koji su prerasli regionalne kvalitete.
”Mi već nekoliko godina, na veoma zahtjevnom tržištu, u Dubaiju, imamo naše predstavnike koji su našli svoje tržište i za čijim proizvodima itekako postoji veliki interes. Toliki interes da ćemo imati u nekom narednom periodu i prodavnice bh. proizvoda u Dubaiju“, rekla je i podsjetila kako je riječ o jednom od najuspješnijih sektora u BiH, kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.
Podsjetila je na izvoz eteričnih ulja koja sve više pronalaze svoje mjesto na inostranom tržištu, kao i na činjenicu da BiH posjeduje veliku raznolikost ljekovitog bilja. Pažnju je skrenula na ružu đulbešećerku koja je karakteristična za BiH, a čija je vodica zastupljena u kozmetici i alternativnoj medicini. Ukazala je na potrebu brendiranja ove vrste ruže.
(AA)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO