Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleShowbizCannes film festival uz pomoć mode ukazao na problem rasizma

Cannes film festival uz pomoć mode ukazao na problem rasizma

Ovogodišnji Cannes film festival obilježio je niz protesta i neslaganja sa trenutnim društvenim dešavanjima u svijetu. Posebna pažnja se posvetila borbi protiv rasizma pa je tako crvenim tepihom prošetalo 16 tamnoputih glumica u kreacijama istog dizajnera. 

Kreacije su kreirane od strane poznate modne kuće Balmain. Osnovni cilj kreacija je bila sinergija i uklapanje kreacija u samu temu. Glumice su nosile kreacije istih ili sličnih boja, kao i prepoznatljiva obilježja afričkog kulturnog naslijeđa.

Glumice – Nadège Beausson-Diagne, Mata Gabin, Maïmouna Gueye, Eye Haidara, Rachel Khan, Sara Martins, Marie-Philomène Nga, Sabine Pakora, Firmine Richard, Sonia Rolland, Magaajyia Silberfeld, Shirley Souagnon, Assa Sylla, Karidja Touré, France Zobda i Aïssa Maïga, obučene u Balmain-a željele su da skrenu pažnju na njihov multimedijalni projekat “Noire N'est Pas Mon Metier”, što znači “Crno nije moja profesija”. Cilj rada je da izloži i otkrije diskriminaciju crne žene sa kojima se suočavaju u francuskoj i američkoj industriji zabave.

Neznanje i diskriminacija tokom čitavog života

-Želio sam da se malo upoznam sa ovim ženama kroz upečatljive priče koje su sa mnom podijelile. Iskazale su iskrenost i  humor, kao i snagu i upornost i to me jako pogodilo dok sam otkrivao više o njima. Nažalost, bilo je previše lako da osjetim tugu zbog neprimjerenih komentara, neznanja i diskriminacije s kojima su se suočavale tokom života i karijere – rekao je Olivier Rousteing iz modne kuće Balmain.
 
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO