Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaOtvoren sajam Isplori2018

Otvoren sajam Isplori2018

Danas je u dvorani Juan Antonio Samaranch – Olimpijski kompleks Zetra u Sarajevu zvanično otvoren prvi Međunarodni investicijski sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova Isplori2018 koji se održava od 8. do 13. maja.  Presjecanjem vrpce prisustvovali su Muharem Šabić ministar privrede KS, Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Midhat Hubijar, direktor ZOI84 i Enes Salihović, projekt menadžer sajma Isplori2018. Domaćin ovogodišnjeg sajma zatim pozvao je sve zvanice, javne ličnosti, izlagače i medije da uz svečani doček mačevaoca kluba Valter i streličara, pristupe i formalnom dijelu otvaranja ceremonije.
Agencija za promociju sporta Isplori u saradnji sa sjedištem Agencije u Saveznoj Republici Njemačkoj organizuje po prvi put sajam ove vrste u BiH i regionu sa ciljem promocije i širenja tržišta sportske industrije. Ovom prilikom prisutnima se obratio Enes Salihović, projekt menadžer sajma Isplori 2018 za BIH, koji je u kratkom obraćanju pozdravio sve prisutne, te istakao važnost ovogodišnjeg investicijskog sajma sporta, lova, sportske opreme i ribolova.

„Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve prisutne i drago mi je da smo uspjeli organizovati jedan ovakav događaj, unatoč poteškoćama sa kojim smo se suočavali. Ove godine ćemo predstaviti oko 50 izlagača, upoznati se sa nekim od eminentnih stručnjaka iz svijeta kulture, sporta i umjetnosti, saslušati brojna izlaganja stručnog kadra profesora i stručnjaka sa Fakulteta zdravtsvenih studija UNSA, Fakulteta studija tjelesnog odgoja UNSA i Ekonomskog fakulteta UNSA , te Univerziteta u Sarajevu sa učešćem ostalih fakulteta. Posebno moram istaknuti Business Development Day koji će se održati 10. maja u okviru kojeg će se investitori sastati sa potencijalnim poslovnim partnerima i idejama“

U procesu otvaranja ovogodišnjeg sajma Isplori 2018, organizatori nisu zanemarili jedan bitan segment, a to je obrazovanje, edukacija, informiranost i učenje. Prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA prof.dr. Aleksandra Nikolić obratila se prisutnim zvanicama i učesnicima ovogodišnjeg sajma i pozdravila skup u ime rektora UNSA Rifata Škrijelja. Prorektorica Nikolić istakla je zadovoljstvo činjenicom kako je ova ideja proizašla iz jednog olimpijskog grada koji ima ogromnu sportsku tradiciju i koja zasigurno zaslužuje da ponovo bude mjesto ozbiljnih sportskih aktivnosti, događaja i susreta kada su sport i sportska industrija u pitanju. „Na ovaj način cijela akademska zajednica će se predstaviti u kapacitetu koji objedinjuje osnovne segmente u nastavno – naučnom, sportskom, kulturnom i tehničko – tehnološkom procesu, te tako pokazati svoju naučnu zrelost koja je neophodna za brži, sigurniji i uspješniji razvoj naše zemlje, izjavila je Nikolić“.
Prepoznavši značaj ovog događaja, koji sve više utiče i na razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, ovom prilikom prisutnima se obratio i ministar Muharem Šabić, istakavši da je Ministartsvo privrede Kantona Sarajevo izuzetno ponosno što se u našem okruženju organiziraju ovakva dešavanja koja su od velikog značaja ne samo za razvoj sportske industrije, već i razvoj kompletne bh. privrede.
„Drago mi je da danas prisustvujem svečanoj ceremoniji otvaranja međunarodnog investicijskog sajma Isplori2018 ovdje u Zetri, s obzirom da je, dozvolit ćete da istaknem, ova manifestacije i privrednog, ali i investicijskog karaktera. Nažalost, nakon rata veoma malo ili skoro nikako pažnje je posvećeno ovakvim dešavanjima u našoj zemlji, a naročito u domenu razvoja sporta. Mišljena sam da bi svi nivoi vlasti trebali podržati ovakva i slična zbivanja, te da se sportska industrija i zakonski mora dodatno regulirati. U sklopu Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede će nastojati i u budućnosti davati punu pažnju i podršku ovakvim i sličnim događajima“, istakao je ministar Šabić.
Na kraju, organizatori su se srdačno zahvalili i svojim partnerima: Olimpijski komitetu BIH, Općini Centar, ZOI 84, Udruženju građana Bosanske krajine, AHK – Predstavništvo njemačke privrede u BIH, Vanjskotrgovinska komora BIH, Gama AA Security, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet sporta I tjelesnog odgoja UNSA, Fakultet zdravenih studija UNSA, te sponzorima Red Bull, štampariji Cvrčak, medijskim partnerima BHRT-u i KLIX-u, kao i medijskim pokroviteljim portalu Radiosarajevo.ba, TV USK, Business Magazine-u.
Prisutni su na današnjoj ceremoniji otvaranja sajma Isplori 2018, imali priliku i uživati u pokaznoj vježbi Jedinice za specijalističku podršku MUP-a KS.
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO