Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaPremijera predstave „Hauptsache sie Schiessen Nicht (Samo da ne pucaju)”

Premijera predstave „Hauptsache sie Schiessen Nicht (Samo da ne pucaju)”

Premijera predstave „Hauptsache sie Schiessen Nicht (Samo da ne pucaju)“ reditelja Moritza Sauera, održat će se u četvrtak, 3.maja, na sceni Bosanskog narodnog pozorišta  u Zenici. Predstava je nastala u koprodukciji Scene MESS, Maxim Gorki teatra iz Berlina te Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a autorski je projekat Vernese Berbo i Moritz Sauera. U predstavi su korišteni tekstovi iz romana “Abeceda rata”, autorice Vernese Berbo, te transkripti razgovora obavljenih sa građanima i građankama Bosne i Hercegovine.
U predstavi “Samo da ne pucaju”, mladi, strani autor i autorica pokušavaju sabrati glasove rata i zemlje koja je iz tog rata nastala. Šta znači Bosankama i Bosancima krivica, osveta i pomirenje? Iako niko ne želi više biti  žrtva u sadašnjosti, puno je onih koji bi rado da su bili žrtve u prošlosti. Kada i kako je pričati o doživljenom moguće, potrebno i ispravno i, kako o tome ispričati svojoj djeci?
Šta ostaje istina kada sebe i druge oblikuješ pričama a ne faktima?
Nakon premijernog izvođenja, predstava će imati reprizno igranje u petak, 4. maja, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u 19.30, te u subotu u Sarajevu, 5. maja, u Kamernom teatru 55, sa početkom u 20 sati.
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO