Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaKomisija utvrdila: Polovina slika u francuskom muzeju lažna!

Komisija utvrdila: Polovina slika u francuskom muzeju lažna!

Uposleni u francuskom muzeju posvećenom slikaru Étienneu Terrusu otkrili su da su slike, za koje su mislili da su njegove, lažne.

U ovom muzeju u gradu Elne na jugu Francuske, gdje je slikar rođen, otkriveno je da 82 djela koja su prvobitno pripisivana njemu, nije naslikao Terrus. Potvrđeno je da je više od polovine ove kolekcije lažno. Slike su koštale oko 160.000 eura, izvještava BBC. Osoblje muzeja nije znalo da se radi o falsifikatima dok ih Eric Forcada, historičar umjetnosti, nije na to upozorio.

Gradsko vijeće Elnea je slike, crteže i akvarele kupovalo za taj muzej tokom perioda od 20 godina.

Forcada je kontaktirao muzej prije nekoliko mjeseci kako bi izrazio svoje sumnje o autentičnosti tih slika, nakon čega je muzej osnovao komisiju eksperata iz svijeta kulture, koji su pregledali ta djela i ustanovili da 82 nije naslikao ovaj umjetnik. To je objavljeno u petak kada je muzej ponovo otvoren nakon renoviranja.
_101082530_2c5872d7-f9fd-4c09-b1c8-e863991a9693
Gradonačelnik Elnea se izvinio svima koji su posjetili muzej i situaciju nazvao „katastrofom“, a gradsko vijeće je uložilo žalbe protiv onih koji su naručili, naslikali ili prodavali lažne slike.
Lokalna policija istražuje ovaj slučaj, za koji su kazali da bi se mogao ticati i nekih drugih umjetnika u toj regiji. Étienne Terrus je rođen 1857. i umro 1922. godine u Elneu, mada je veći dio života proveo u Roussillonu. On je bio blizak prijatelj Henrija Matissea.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO