Nedjelja, 16 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyle22. april Dan planete Zemlje

22. april Dan planete Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. aprila na svim kontinentima brojnim događajima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa, te kako bi se skrenula pažnja na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.
Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona širom Sjedinjenih Američkih Država održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 miliona ljudi, a prozvane su nacionalnim skupom o okolišu.
Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 miliona ljudi širom svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine.
Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština UN-a 22. april proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje kako bi se ojačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu.
Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je “Kraj plastičnom onečišćenju”, s ciljem pružanja informacija o održivom upravljanju otpadom, te podsticanjem stanovništva na promjene u ponašanju. Zemlja se sve više suočava s morskim i kopnenim plastičnim onečišćenjem koje, prije svega, utiče na zdravlje stanovnika.
Međunarodni Dan planete Zemlje obilježava se širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po okoliš. Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usljed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.
Ovaj značajan datum se obilježava kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na okoliš. Širom svijeta se organiziraju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svijesti, educiranje i motiviranje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje. Ovim danom se želi pomoći čovjeku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, razmisli o zagađenju zraka i vode, radioaktivnom zračenju, prekomjernom korištenju nenadoknadivih energenata i mnogim drugim problemima.
Na ovaj dan se poduzimaju različite konkretne akcije zaštite života na Zemlji, buđenja svijesti i odgovornosti, osjećaja i ljubavi prema daru života i prema svim stvorenjima.
Ciljevi uključuju i ukidanje plastike za jednokratnu upotrebu, promoviranje alternativa materijalima na fosilnim gorivima, promoviranje 100% recikliranja plastike, korporativne i državne odgovornosti, te promjenu ljudskog ponašanja u vezi s plastikom.
Dan planete Zemlje se obilježava i u Bosni i Hercegovini, nizom akcija koje su usmjerene na upoznavanje građana s problemima s kojima se suočavaju ekosistemi, ali i zagađene urbane zone i način na koji se može poboljšati stanje okoliša.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO