Petak, 18 Aprila, 2025
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaKako hrana utiče na raspoloženje?

Kako hrana utiče na raspoloženje?

Postoji izreka da smo ono što jedemo. Dakle, dobra i raznovrsna prehrana osigurava dovoljno energije i podiže raspoloženje. Loša prehrana ne samo da ne opskrbljuje organizam energijom nego ga i dodatno iscrpljuje.

Uticaj hrane na raspoloženje

Naučnici su dokazali da hrana može i pozitivno i negativno uticati na naše raspoloženje. Tako neke namirnice i jela negativno utiču na nivo glukoze i inzulina, što posljedično dovodi do lošeg raspoloženja i umora. S druge strane, postoji i hrana koja potiče proizvodnju hormona sreće i koja poboljšava raspoloženje.

Hrana koja potiče dobro raspoloženje

Zdrava i raznovrsna prehrana pozitivno utiče na naše raspoloženje – dokazali su to naučnici. Neke od takvih namirnica su zeleni čaj, tamna čokolada, kvinoja, čili papričice, voće (banane, jabuke, bobičasto voće), gljive, špinat i kurkuma.
Zeleni čaj ima smirujući učinak te eliminira stres nakupljen u organizmu. Rezultati istraživanja provedenog u Japanu pokazali su da nekoliko šoljica zelenog čaja dnevno snižava nivo stresa i do 20%. Osim što blagotvorno utiče na raspoloženje, zeleni čaj jača imunitet te štiti organizam od infekcija i brojnih bolesti.
Tamna čokolada poznata je namirnica koja poboljšava raspoloženje. Stručnjaci preporučuju da dnevno konzumiramo od 30 do 50 grama čokolade koja sadrži minimalno 60% kakaa.
Čili papričice sadrže velike količine kapsaicina koji potiče lučenje endorfina, hormona sreće. No, važno je biti umjeren jer svatko ima svoj prag tolerancije ljute hrane.
Kvinoja je odlična namirnica, koja obiluje mineralima, poput kalija, magnezija, bakra i cinka. Uz to sadrži i velike količine kvercetina, koji ima antidepresivni učinak.

Voćem protiv lošeg raspoloženja

Za što bolje raspoloženje dobro je svakodnevno konzumirati voće.
Bobičasto voće, poput borovnica, malina i kupina, poboljšava raspoloženje i ublažava depresiju.
Jabuke smiruju, podižu nivo energije u tijelu i općenito poboljšavaju raspoloženje.
Banane sadrže obilje magnezija, koji je ključan za dobro raspoloženje. Ako patite od nedostatka tog minerala, mogli biste se osjećati umorno, bezvoljno i depresivno.
Gljive obiluju selenom, koji ublažava osjećaj iscrpljenosti i anksioznosti. Gljive sadrže i velike količine vitamina D čiji nedostatak negativno utiče na organizam.
Lisnato povrće poput špinata i blitve sadrži velike količine folne kiseline, koja ublažava depresiju i podiže nivo energije.
Kurkuma sadrži veliki postotak kurkumina, koji poboljšava raspoloženje. Ovaj začin možete dodati gotovo svakom jelu.

Hrana koja negativno utječe na naše raspoloženje

Popis namirnica koje loše utiču na raspoloženje većim se dijelom sastoji od nezdrave, prerađene i brze hrane. Kada ne unosimo dovoljno hranjivih tvari, teško se suočavamo s obavezama, dekoncentrirani smo, depresivni i bezvoljni. Namirnice koje loše utiču na raspoloženje su šećer, grickalice i slatkiši, brza, pržena i prerađena hrana te umjetni sokovi.
Šećer i umjetna sladila povećavaju rizik za razvoj depresije te smanjuju lučenje serotonina, hormona sreće.
Grickalice i slatkiši bogati su šećerom, solju, umjetnim zaslađivačima i dodacima koji negativno utiču na zdravlje organizma. Osim toga, njihovom učestalom konzumacijom tijelo gubi energiju te dolazi do pada koncentracije i lošeg raspoloženja.
Brza, pržena i prerađena hrana bogata je nezdravim masnoćama, koje ometaju rad organizma. Njihova dugotrajna konzumacija rezultira učestalim promjenama raspoloženja, a može dovesti i do depresije.
Umjetni sokovi i dijetalna pića sadrže umjetna sladila koja sprečavaju proizvodnju serotonina. Stoga, umjesto gotovih sokova radije napravite prirodni svježi sok ili popijte šoljicu zelenog čaja.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO