Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleMuzikaPortret Elvisa Presleya mogao bi koštati 30 miliona dolara na aukciji

Portret Elvisa Presleya mogao bi koštati 30 miliona dolara na aukciji

Andy Warholova slika Elvisa Presleyja, jedini portret u stvarnoj dužini pop-art umjetnika, bit će puštena u prodaju s procijenjenom cjenom oko 30 miliona dolara.

“Double Elvis (Ferus Type)” prikazuje muzičara kako se njiše u kukovima držeći revolver tokom uloge u western filmu “Plamteća zvijezda”. Kopija slike titra u pozadini. Portet crnom bojom na srebrenoj podlozi bit će na aukciji u Christie’s u New Yorku 17. maja, skupa s Warholovom slikom “Najtraženiji čovjek broj 11, John Joseph H., Jr.”
Očekuje se da jedna iz niza Warholovih slika za Svjetsku izložbu u New Yorku u 1964. također bude “u regiji od 30 miliona dolara”, saopćio je Christie’s. Portreti su izloženi u galeriji Christie's u Londonu od petka do utorka.
Kustos odjela moderne umjetnosti Christe'sa Alex Rotter izjavio je da su slike “Kralj Rock ‘n’ Rolla i karijerni kriminalac” – “veoma pamtljive i rani su primjer Warholovog iskrenog razumijevanja slave”.
Rekord za jedan Warholov rad je 105 miliona dolara plaćenih za sliku “Silver Car Crash (Double Disaster)” na aukciji u  Sothebyju u 2013., prenosi Associated Press.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO