Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZašto su ženama ruke hladnije nego muškarcima?

Zašto su ženama ruke hladnije nego muškarcima?

Naučnici sa Cambridgea testirali su teoriju da su ženama i djeci ruke hladnije nego muškarcima. Razlog tome je što muškarci imaju više mišićne mase koja je odgovorna za stvaranje topline u tijelu.
Naime, istražitelji su pronašli 114 dobrovoljaca starih između 18 i 50 godina od kojih su tražili da urone ruke u hladnu vodu na tri minute. Potom su ih snimili termovizijskom kamerom. Kod volontera koji su imali više mišića u rukama, ruke su se brže zagrijale. To saznanje je iznenadilo stručnjake koji su vjerovali da je masnoća važnija za zagrijavanje tijela, prenosi Daily mail.
– Oduvijek smo mislili da je masnoća, koja djeluje kao izolator, važniji faktor u termoregulaciji, ali zapravo su mišići ti koji u tome imaju glavnu ulogu. Tijelo je nevjerovatan, dinamičan sistem koji koristi  mišiće da stvara toplinu, kako u cijelom tijelu, tako i u rukama – objasnila je Stephanie Payne, voditeljica ovog istraživanja.
Zašto su nekima ruke hladnije i zašto se to češće događa ženama, objasnila je i Branislava Čilić dr.med., specijalist porodične medicineKaže da u svojoj liječničkoj praksi relativno često sluša kako se pacijenti žale na hladne ruke, puno češće žene nego muškarci
– Prije svega, u velikoj većini slučajeva se ne radi o bolesti, nego o fiziološkoj pojavi sužavanja krvnih žila na periferiji tijela u kontaktu s hladnijim okružjem. To se događa zbog pokušaja tijela da štedi energiju, toplinu kako bi više krvi i energije bilo dostupno životno važnim organima poput srca. Količina krvi koja protiče kroz kapilare u koži ruku, u kojoj su smješteni termoreceptori i to 1 mm ispod površine kože, je varijabilna, od 0,02-3 litre u minuti i zavisi od vanjskih uvjeta – kaže doktorica Branislava Čilić.
Drugim riječima, krvne žile vanjskih dijelova tijela se na hladnoći automatski sužavaju – tako tijelo štiti unutarnje organe od niskih temperatura usmjeravajući krv na njih.
Čilić  napominje kako smo svi različito osjetljivi na promjene klimatskih uvjeta, a to je jedan od razloga zašto su nekim ljudima ruke hladnije, a drugima toplije.
Top 5  razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci:

  1. Različita je količina mišićne mase koja je odgovorna za čuvanje topline tijela, a muškarci imaju više mišićne mase od žena.
  2. Količina masnog tkiva koje je slabije prokrvljeno zaustavlja protok topline prema periferiji kod žena jer imaju 10 posto više masnog tkiva nego muškarci.
  3. Mikrocirkulacija žena se zatvara prije nego kod muškarca.
  4. Bazalna tjelesna temperatura žena je niža od one kod muškarca.
  5. Povećana razina hormona estrogena koji je daleko veći kod žena uvjetuje povećanu osjetljivost na temperaturu, ali je i regulator protoka kroz kožu.

– Važno je reći da se razina estrogena mijenja tijekom menstruacijskog ciklusa pa se stoga kroz ciklus mijenja i osjetljivost na temperaturu. Temperatura tijela je najveća oko ovulacije kada je razina estrogena najveća pa je tada temperatura tijela jedan od pokazatelja ovulacije – objasnila je doktorica Čilić.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO