Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaPreporukeZnamo li koliko voća i povrća zapravo trebamo jesti?

Znamo li koliko voća i povrća zapravo trebamo jesti?

Svakodnevno pročitamo more tekstov ao tome kako je voće i povrće zdravo, no da li je previše dobrog zaista dobro ili ne?

voćeManji rizik od obolljevanja od raka naučnici su povezali s konzumiranjem zelenog povrća (primjer: špinati), žutog povrća (primjer: paprike) i kupusnjača (primjer: karfiol), a manji rizik od obolijevanja od srčanog i moždanog udara povezan je sa konzumiranjem jabuka, krušaka, citrusnog voća, salate, zelenoga lisnatog povrća i kupusnjača. 
Voće i povrće izuzetno je važno za zdravlje, to su do sada shvatili i najzadrtiji ljubitelji mesa, a nova istraživanja pokazuju da se povećanjem broja porcija voća i povrća s pet na deset dnevno znatno smanjuje rizik od obolijevanja od srčanih bolesti i raka. Uz to, ovakav oblik prehrane znatno utiče na produženje životnog vijeka, tvrde naučnici s londonskog Imperial Collegea koji su proveli istraživanje.
Naime, izračunali su da bi se usvajanjem takvih prehrambenih navika godišnje u svijetu moglo spriječiti 7,8 miliona preuranjenih smrtnih slučajeva, prenosi Independent. Britanski stručnjaci ističu kako određene vrste voća i povrća koje znatno dopridonose smanjenju rizika od razvoja karcinoma i srčanih oboljenja.

Porciju čini 80 grama voća ili povrća, što odgovara jednoj manjoj banani, kruški ili tri pune kašike špinata ili graška.
‘Voće i povrće dokazano smanjuje razinu holesterola u krvi, kao i krvni pritisak te utiče na poboljšanje zdravstvenog stanja krvnih žila i imunog sistema’, rekla je jedna od sudionica istraživanja, dr. Dagfinn Aune. ‘Razlog tome je kompleksna mreža nutrijenata koje te namirnice sadrže. Primjerice, pune su antioksidansa koji smanjuju oštećenja na DNK, kao i opasnost od obolijevanja od raka’, rekla je.
Dr. Aune kaže kako zna da mnogima teško pada unošenje čak i pet porcija voća i povrća dnevno (oko 400 grama), što je u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije. Ističe da rezultati novog istraživanja ne znače kako pravilo o pet porcija voće i povrća dnevno treba mijenjati.
‘Konzumiranje više od pet porcija voća i povrća dnevno je poželjno, no ne treba ljudima stvarati pritisak. Svi smo različiti. Treba imati na umu da je pet porcija jako dobro, a deset je još korisnije i zdravije’, slaže se i dr. Alison Tedstone, glavna nutricionistica u Engleskom zavodu za javno zdravstvo.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO