Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaLegenda o Safikadi živi u Mostaru i Banjaluci: Banjalučanki koja se ubila...

Legenda o Safikadi živi u Mostaru i Banjaluci: Banjalučanki koja se ubila zbog nesretne ljubavi

“SAFIKADA hackathon” biće održan tokom proljeća, a planirano je da 40 mladih iz Banjaluke i Mostara zajedničkim radom “oživi” legendu o Safikadi, mladoj, lijepoj Banjalučanki koja se ubila zbog nesretne ljubavi.
Izazov na ovom “hackathonu”, odnosno događaju u kojem će mladi zajedno raditi na razvoju softverskog rješenja, je napraviti sistem koji zaljubljenim parovima širom svijeta omogućava da se preko Facebooka loguju na mobilnu aplikaciju Safikada i klikom na samo jedno dugme upale elektronsku svijeću u Banjaluci, na Safikadinom memorijalnom mjestu.
“Kamera koja bi trebalo da se nalazi na tom mjestu nazad će slati fotografiju upaljene svijeće, zajedno sa imenima zaljubljenih na displeju pored svijeće. Tu fotografiju zaljubljeni mogu zatim da podijele na Facebooku ili nekoj drugoj socijalnoj mreži, promovišući na taj način Banjaluku”, naveli su organizatori “hackathona”.
Ovaj događaj organizuju  EXIT centar iz Banjaluke i Centar za tehničku kulturu iz Mostara, uz pomoć Ambasade SAD-a u BiH.
Učešće je besplatno, a rok za prijave je 19. februar. Svi zainteresovani mladi od 12 do 22 godine se mogu prijaviti preko stranice www.robokids.xyz u jedan od četiri tima. Naime, planirano je da budu formirani timovi koji će raditi na  razvoju web sajta Safikada.com, mobilne aplikacije, elektronskog dijela na Arduino platformi, te suvenira kroz 3D print.
Legenda o Safikadi, djevojci koja se ubila zbog nesrećne ljubavi ima više varijanti i smatra se najznačajnijom legendom Banjaluke. Safikadin grob koji se nalazi nedaleko od tvrđave Kastel mjesto je koje redovno posjećuju turisti, ali i mladi Banjalučani svih nacija, koji pale svijeće i polažu cvijeće za sreću u ljubavi. Prema procjenama stručnjaka legenda i sve njene varijante  mogu se smjestiti u raspon od 16. do 19. vijeka.
(AA)
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO