Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaPozitivne pričeKultura i sport ne poznaju granice u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Kultura i sport ne poznaju granice u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Ostvarena je davna želja stanovnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja da njihov grad ima odgovarajući prostor za održavanje kvalitetnih kulturnih, sportskih i drugih sadržaja, interesantnih svim generacijama.
Tome su najvećim dijelom doprinijeli uposleni u Centru za obrazovanje, sport i kulturu, koji su učinili maksimalne napore da se stanje na tom planu promijeni na bolje.
– Unatoč ranijim teškoćama, organizirali smo brojne koncerte, pozorišne predstave, sadržaje za djecu, kao i ekološke akcije u kojima je sudjelovao veliki broj mladih – kazala je direktorica ovog centra Nermina Gudić.
Danas je, dodaje, situacija povoljnjija, jer se sve manifestacije na općinskom nivou, bez obzira ko ih organizira, održavaju u kino dvorani koja je prošle godine adaptirana, uz pomoć Rudnika uglja “Gračanica” i Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.
– Završena je, također, prva faza projekta kojom je u ovaj dio zgrade uvedeno centralno grijanje, tako da smo sada u prilici da neke događaje realiziramo i tokom zimskih mjeseci – naglasila je.
Za primjer je navela prošle godine pokrenuti festival “Djeca znaju pjevati”, koji je izazvao ogromno zanimanje djevojčica i dječaka, učenika osnovnih škola Gornji Vakuf, Uskoplje, Voljevac i Pajić Polje.
– Stvorili smo uvjete za ugodniji boravak posjetilaca. Sala je zagrijana, enterijer ljepši… Ovdje sam deset godina i čini mi da tek sada dolazi bolje vrijeme za kulturu u našem gradu – ističe ova Gornjovakufljanka.
Uvjerena je da projekti pod okriljem Centra za obrazovanje, sport i kulturu doprinose poboljšanju općeg života svih građana, bez obzira kojem narodu pripadali i čime se oni bavili.
– Stvaramo čvršće veze među svim ljudima koji žive na ovom području. Mi smo servis svih građana i ne poznajemo nikakve granice – istakla je.
Smatra da je stavljanje u funkciju gradske sportske dvorane 11. maja 2017. jedan od najvažnijih projekata u poslijeratnom periodu na tlu gornjovakufske općine.
– U dvorani od 8 do 16 sati treniraju djeca, a od 16 do 22 sata sportski klubovi, udruženja i rekreativci. Svi termini su popunjeni i to je dokaz koliko je ovaj objekt nedostajao našoj općini – kazala je.
Ističe da su sve donedavno u Centru radila samo dva radnika i da trenutno petero uposlenih ima veliku podršku lokalne vlasti, prvenstveno načelnika Seada Čauševića.
Dodaje da u okviru Centra djeluje i Gradska biblioteka, s fondom od oko 14.000 knjiga, i najavljuje u ovoj godini nastavak saradnje s likovnim umjetnicima iz Austrije.
– Oni će ponovo biti naši gosti u okviru Likovne kolonije koja će trajati sedam dana. Uz pomoć, naravno, umjetnika s ovih prostora i mještana planiramo za njih organizirati promociju ruralnog turizma – kazala je na kraju razgovora  Nermina Gudić.
(Fena)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO