Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaKleopatra, dragulj sa Nila ili bezizražajna ljepota

Kleopatra, dragulj sa Nila ili bezizražajna ljepota

Kleopatra, dragulj sa Nila ili bezizražajna ljepota

Kleopatra kakvu mi poznajemo je poznata po spletkama i ljepoti koja je ostavljala bez daha, ali da li historija priča istu priču?

Niti jedan izvor iz doba Kleopatre ne spominje njenu ljepotu ili je čak opisuju kao izrazito prosječnu. Kleopatra kakvu mi poznajemo, najviše iz filmskih ostvarenja, je sigurno potpuna suprotnost onoj koju historija prikazuje. Njen lik je predstavljen kao fatalna žena koja je svojoj ljepotom pokorila čitava carstva. Kleopatru su glumile neke od najljepših žena Holivuda poput Vivien Leigh i Elizabeth Taylor.

Takva slika Kleopatre je daleko od istine. Poznato je da dinastija Ptolomejović, čiji je potomak Kleopatra, nije bila nadaleko poznata po ljepoti već izrazito niskim i nimalo vitkim ženama. Njen lik na novcu pronađenom u iskopinama pokazuje da je imala nakupine sala oko vrata. U tadašnje vrijeme nazivane “Venerinim ogrlicama”. Druge pojedinosti koje su izrazito uočljive na nekim kipovima kraljice su nos velikih proporcija i velike uši. Karakteristično za Ptolomejeviće.

Karakterna i očaravajuća kraljica

Hunterian Museum, University of Glasgow
Hunterian Museum, University of Glasgow

Gotovo svaki prikaz kraljice u modernom dobu je idealiziran, često pretjeran, što možemo pripisati i želji da se na osnovu njenog lika stvori mit o fatalnoj kraljici. Međutim, izvori koji postoje o Kleopatri najviše govore o njenom karakteru, a rijetko o izgledu. Najpouzdaniji izvor, grčki esejist Plutarh je o njoj govorio samo sa riječima hvale. Fokusirao na njene sposobnosti u govorništvu, karakter i način na koji se ophodila prema ljudima. Plutarh je opisuje kao očaravajuću i šarmantnu ženu, koja je prije svega hrabra i jako mudra te da je u stanju da izludi i najbritkiji um.

Kada je Julije Cezar došao u Aleksandriju 48 g. p.n.e Kleopatra je bila u progonstvu, jer je njen brat prisvojio Egipatsko prijestolje. Kako bi ga nadmudrila, naredila je da je odnesu preko odbrambenih crta umotanu u lanenu vreću i odnesu pred Cezara. Znala je da će očarati Cezara i tako stvoriti čvrst pakt sa velikim vladarom. Time je osigurala i svoju poziciju u Egiptu. Pored toga, mnogi historičari ističu i njenu mračnu stranu koja je karakteristična za vladare Egipta koji su radili sve samo da bi postali i ostali vladari.

Kleopatrina sestra Arsinoe pokušala je da se sama proglasi kraljicom Egipta. Dakle, Kleopatra je naredila da njena sestra bude ubijena. Kleopatra nije bila zainteresovana za dijeljenje moći. Nije željela riskirati bilo kakve prijetnje od članova njene porodice. Između ostalog je ubila i svog drugog supruga, inače njenog brata.

Njeno obrazovanje i kraljevsko držanje su sigurno doprinijeli njenom šarmu i ostavili mnoge očaranim. Kleopatra je postala kraljica sa samo 18 godina, bila u nekonzumiranom braku sa svojim 52-godišnjim bratom i vladala u dvoru punom spletkaroša. Sigurno je da je onda jedna moćna žena vrijedna divljenja.

 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO