Znate li zašto se protežemo, kišemo, zijevamo, plačemo…

0

Jeste li znali da mnoštvo stvari koje naše tijelo svakodnevno radi zapravo služe kao obrambeni mehanizmi? Evo kojih 8 uobičajenih stvari naše tijelo radi, a koje zapravo služe kao obrambeni mehanizmi i štite nas:

ZIJEVANJE

Glavna svrha zijevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrijao ili previše naprezao.

KIHANJE

Obično kihnemo kada nam se dišni putevi napune s previše alergena, mikroba, prašine ili s drugim nadražujućim česticama. Kihanjem se tijelo rješava tog “smeća”. Također, dlačice u nosu imaju ulogu spriječavanja direktnog ulaska takvih i sličnih štetnih tvari u nosu.

JUTARNJE PROTEZANJE

Ujutro se instinktivno protegnemo kako bismo pripremili tijelo za fizičke napore koji nas čekaju tokom  dana. Istovremeno, protezanje “razbuđuje” mišiće, pokreće krvotok i poboljšava naše raspoloženje.

ŠTUCANJE

Kada jedemo jako brzo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedemo, to sve može iritirati pneumogastrični živac koji je blisko povezan sa želucem u dijafragmom. Posljedica je napad štucanja.

SMEŽURANA KOŽA

Nabori koji nastaju na koži dlanova kada je ona izložena vodi ili vlazi, imaju važnu ulogu. Naime, kada koža dođe u dodir s većom količinom vlage, to joj signalizira da okoliš može biti sklizak. Koža na rukama odmah se počinje mijenjati na način da vam bude lakše primiti se za mokre površine.

GUBITAK PAMĆENJA

Gubitak pamćenja često uzrokuju najneugodnija životna iskustva. Ljudski mozak doslovno izbriše najstrašnije trenutke iz našeg pamćenja.

ŽMARCI ILI TRNCI

Primarna funkcija žmaraca je da tijelo izgubi manje topline koja se isparava kroz pore zbog čega nam je onda lakše ugrijati se u negostoljubivim klimatskim uvjetima.

SUZE

Osim što štite membranu oka kada ona dođe u kontakt sa stranim objektom, suze služe i kao oruđe za “emocionalnu odbranu”. Naučnici vjeruju da u stresnim situacijama tijelo stvara novi, moćni izvor iritacije – suze – koji će osobi svratiti misli od boli koju osjeća u tom trenutku.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.