Zemlja iz drugog ugla: Tajne planete na kojoj živimo

0

Planeta Zemlja je treća planeta od Sunca i jedina je planeta koja nije nazvana po božanstvu. Smatra se da je Zemlja otkrivena prije skoro 5 milijardi godina i da je jedina na kojoj je održiv život. Koliko poznajete tlo na kojem svakodnevno hodate i kakve sve tajne krije Zemlja?

Jedini dom koji imamo, a o kojem se još uvijek zna jako maIo

Zemlja je takozvana spljoštena sfera. Kako se Zemlja vrti, gravitacija ukazuje na centar naše planete, a centrifugalna sila vrši pritisak spolja. Pošto se sila suprostavlja gravitaciji, a osovina Zemlje je nagnuta dolazi do neravnoteže na ekvatoru. Zbog toga gravitacija podiže dodatne mase vode i zemlje u “rezervnu gumu” odnosno obruč oko naše planete. 

Upravo je gravitacija ta koja je zadužena za naš osjećaj mirovanja kada se Zemlja ustvari bez prestanka kreće. U zavisnosti od toga gdje se trenutno nalazite možete se vrtjeti kroz svemir na nešto više od 1000 milja na sat. Gravitacione anomalije su potpuno normalne za Zemlju baš iz razloga jer nije savršena sfera. 

Jedna od najmisterioznijih gravitacionih anomalija nalazi se u Hudsonovom zalivu Kanade. Ovo područje ima nižu težinu nego u drugim regionima, a studija iz 2007. godine otkriva da su za takvo stanje glavni krivci sada već davno otopljeni ledeni glečeri. 

Zemljin satelit Mjesec se također kreće. Iako Mjesec izgleda prilično mrtav i neaktivan, udarci ili “zemljotresi” na Mjesecu, održavaju stvari prilično nemirnim. Zemljotresi na Mjesecu su manje česti i manje intenzivni od onih koji tresu Zemlju, ali obzirom na to da Mjesec svojim zračenjem djeluje na našu planetu i mi osjetimo posljedice.

Najtoplija zemlja na svijetu je El Azizi, u Libiji, gdje su podaci meteoroloških stanica o temperaturi pokazali da je 13. septembra 1922. podiok dostigao 57,8 stepeni Celzijusa. NASA opservatorij vjeruje da su u ovom regionu vjerovatno bile i vrelije lokacije, ali izvan mreže vremenskih stanica.

Foto: //Jesse Allen, Earth Observatory, NASA, 2005//

Foto: //Jesse Allen, Earth Observatory, NASA, 2005//

Mnogo kontraverznih teorija se pojavilo o Zemlji i tijelima koja je okružuju. Naučnici vjeruju da je Zemlja možda imala dva mjeseca. Tihi drugi mesec – širok oko 750 milja (1.200 km)  – možda je kružio Zemljom prije nego što je katastrofalno udario u drugi. Taj titanski sudar može objasniti zašto su dvije strane preživjelog lunarnog satelita toliko različite jedna od druge.

Zemlja je ravna?!

Posljednja teorija koja se pojavila jeste da je Zemlja ravna. Moderno društvo zagovornika “Ravne Zemlje” negira činjenicu da je Zemlja sfera. Oni vjeruju da je Zemlja ravan disk centriran na Sjevernom polu i ograničen duž njene južne ivice ledom Antarktika. Da li u tome ima istine i šta sve naša planeta, ali i čitav solarni sistem kriju ostaje nam da vidimo. 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.