Zašto hirurzi tokom operacija nose zelene mantile

0
Iako smo navikli da hirurzi nose uniforme, odnosno mantile u bijeloj boji, situacija u operacijskoj sali nešto je drugačija. Jeste li se ikada zapitali zašto hirurzi i cijeli medicinski tim tokom operacije nose mantile u zelenoj ili plavoj boji?

Iako za zelenu boju važi da djeluje smirujuće i opuštajuće, to u ovom slučaju nije povezano.

Razlog je, zašto medicinski tim tokom operacije nose zelena/plava odijela, da su upravo te dvije boje suprotne crvenoj boji. Na taj način  djeluje pogodno na oko s obzirom na to da se hirurzi u operacijskoj sali moraju fokusirati na krv.

Sve do 20. stoljeća u operacijskoj sali liječnički timovi oblačili su bijelu boju kao znak sterilnosti i čistoće.  Odlukom jednog utjecajnog doktora tog doba za vrijeme operacije hirurzi su počeli nositi zelene uniforme. Odluka je uveliko pomogla pri izvođenju operacije. Naime, bijela boja zbog svog intenziteta može dekoncentrirati operacijsku ekipu čiji fokus mora biti na krvi i procesu izvođenja operacije. Prilagođenje oka na bijelu i crvenu može se uporediti s izlaskom van na sunce za vrijeme kad je zapao snijeg.

Tokom operacije pogled na plavu ili zelenu boju može osvježiti liječnikovo vidno polje. Na taj način se može  što bolje mogao fokusirati na krv i tok izvođenja operacije. 

Također, kako tvrdi psiholog Ivan Werner sa Sveučilišta u Californiji, kada je oko dugo fokusirano na crvenu ili ružičastu boju mozak može postati neosjetljiv na tu boju što za ishod ima da  crveni signali u mozgu nestaju. Gledajući na trenutak u zelene nijanse oko se lakše ponovno privikava na crvenu i time lakše uoćava ljudska oštećenja u tijelu. Stoga ako vam se u bilo kojem trenutku nije svidjela zelena boja na liječnicima, upamtite da vam je možda baš ona spasila život.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.