Vakcine nas zbližavaju: Svjetska sedmica vakcinisanja

0

Svjetska zdravstvena organizacija, svake godine u posljednjoj sedmici aprila obilježava Svjetsku sedmicu vakcinisanja sa ciljem promocije vakcinisanja za zaštitu zdravlja u svakoj dobi.

Svjetska sedmica vakcinisanja u 2021. godini je odlična prilika za izgradnju javnog povjerenja u vrijednost svih vakcina. Ovogodišnjim sloganom „Vakcine nas zbližavaju“ želi se potaknuti na važnost globalne promocije vakcinisanja zbog unapređenja zdravlja svake osobe. Potrebno je povećati povjerenje oko prihvatanja vakcina.

Vakcine nas štite od različitih zaraznih bolesti više od jednog stoljeća, poput tuberkuloze, ospica, tetanusa, polia, smanjuju prijetnju ljudskim životima smanjujući globalni teret od bolesti te omogućuju bolji društveni napredak. Vakcinisanje spašava živote miliona ljudi svake godine i smatra se jednom od najuspješnijih zdravstvenih intervencija za zaštitu ljudskog zdravlja. Međutim, još uvijek gotovo 20 miliona djece u svijetu ne dobiva vakcine koje bi trebali primiti, a mnogi drugi propuste vakcinisanje za vrijeme adolescencije, u odrasloj ili u stariji dobi.

Iako je sada cijeli svijet usredotočen na „kritičnu“ važnost novih vakcina za zaštitu od COVID-19, dosadašnja „rutinska vakcinisanja“ ne smiju se zanemariti ni propustiti. Dezinformacije o vakcinama mogu postati prijetnja vakcinisanju, jer se zarazne bolesti u savremeno doba lako šire preko granica. Vakcinom štitimo sebe i druge oko nas. Zajedno možemo zaustaviti pandemiju COVID-19 i postići zdraviji svijet za sve nas.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.