Toliko je slatka da nećete vjerovati da je najsmrtonosnija mačka na svijetu

0

Kada neko pomene najsmrtonosniju mačku na svijetu vi sigurno pomislite na tigra ili lava, zar ne? Ipak, postoji nova kraljica među mačkama, takozvana Crnonoga mačka. Toliko je slatka da nećete vjerovati koliko je ustvari opasna.

Porijeklom iz Afrike

Afrička vrsta, karakteristična po svom sitnom tijelu zapanjila je javnost u drugoj epizodi poznatog BBC serijala “Velike mačke”. Crnonoga mačka dugačka je od 35 do 50 centimetara, a prosječna težina joj varira od 2 do 5 kilograma. Iako je izrazito sitna i umiljatog lika, naučnici su došli do fantastičnog otkrića.

Upravo ona je proglašena za najsmrtonosniju mačku na svijetu. Noću prelazi 30 kilometara  u potrazi za hranom. Kao lovac ima skoro pa nedostižan uspjeh – kada napadne u čak 60 odsto slučajeva ulovi žrtvu. 

Gyra, stanovnica Karoo pustinje (BBC, “Big cats”)

Ekipa BBC-a je pratila sićušnu Giru i njeno mladunče u afričkoj pustinji Karoo. Došli su do zaključka da ova mačka, iako djeluje umiljato i manja je od prosječne domaće mačke lovi sa takvom preciznošću da je velika prijetnja za sav sitni plijen u afričkoj pustinji.

Za naučnike ovo je veliko otkriće i uvid u život ove životinje, jer se jako malo znalo o njoj zbog njene zatvorenosti i skrivanja ispod zemlje po kojem je također specifična. Pogledajte kako izgleda mala Gira i prosudite da li bi vas bilo strah da se susretnete sa najsmrtnosnijom mačkom svijeta. 

 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.