Saturday, December 10

Reportaža: Posjeta ZOO vrtu Bambi u Hrasnici

0

Autor: Fatima Nikšić

Posjetili smo ZOO vrt Bambi koji se nalazi u Hrasnici, tačnije u Hrasničkom polju. Prva životinja koja je pristigla u ovaj Zoo vrt bio je jelen Bambi po kojem je ZOO i dobio ime.

Ovaj mini Zoo vrt je nastao iz ljubavi prema životinjama, te sada broji oko 90 životinja sa preko 26 životinjskih vrsta. U sklopu Zoo vrta moguće je i jahanje konja za profesionalne jahače, kao i za početnike. Treba napomenuti da djeca koja mogu da jašu su od najmlađe dobi tipa od tri godine pa naviše. Osim toga u sklopu Zoo vrta postoji aktivnost terapijsko jahanje za djecu sa poteškoćama u razvoju, koje je besplatno za ovu populaciju djece.

U “Bambiju” možete vidjeti nojeve, lame, jelene, male krave, patuljaste afričke koze, romanovske ovce, zečeve, magarce, velike konje, ponije, konje, kornjače, numbijske grlice, razne vrste fazana, paunove, ćurke, guske, patke, razne vrste sitne peradi i slično…

ZOO je registrovan na Federalnom nivou nakon izlaska Federalne inspekcije na teren, komsija je utvrdila da je Zoo Bambi svojom konstrukcijom i kapacitetima adekvatno mjesto za držanje životinja, te da su nastambe za životinje adekvatno opremljene. Naime “BAMBI” je sada tek treći ZOO u historiji Bosne i Hercegovine, a prvi privatni u Kantonu Sarajevo.

“Mi se trudimo da svake godine dovedemo po neku životinju i u tome uspjevamo. Prepozanaju to naši stanovnici Hrasnice. Naravno potrudit ćemo se da napredujemo još više kako bi obezbjedili jedno jako lijepo te atraktivno turističko mjesto kako za građane naše Hrasnice i Opštine Ilidža tako i za građane Kantona Sarajeva, pa i šire. Svakako da bez pomoći nadležnih svi naši idući koraci će biti dodatno usporeni. Aplicirali smo ka Opštini Ilidža i ove godine dobili jedan vid pomoći. Ostatak pomoći većinom je pristizao od Udruženja pomozi.ba na čelu sa Elvirom Karalićem, na čemu smo posebno zahvalni. ” – rekli su nam iz Zoološkog vrta “Bambi” .

Ovim putem bismo i mi apelovali na nadležne vlasti da podrže ovaj projekat i pomognu osoblju ZOO Bambi Hrasnica da modernizuju ovaj jedinstveni vrt, koji je od velikog značaja kako za mališane koji u današnje vrijeme rijetko imaju priliku vidjeti u svojoj okolini domaće životinje, tako i zbog razvoja turizma i društvenih aktivnosti kojih je na ovom području jako malo. Primjetili smo također da je put do samog ZOO vrta jako loš, u pitanju je makadam i jako je nezgodno za pješake, posebno djecu doći do samog vrta.

Osim toga treba napomenuti da ovaj ZOO centar nije komercijalizovan i da se ulaznice ne naplaćaju, nego svako može ako želi izdvojiti nešto sitno za kupovinu hrane životinjama i pomoći svojim doprinosom za održavanje. Djeca posjetioci također na licu mjesta dobiju čaše sa hranom- žitaricama kojima mogu iz svoje ruke sami nahraniti stanovnike “Bambija”.

Mi smo uživali u obilasku i druženju, osim životinja tu su i sprave za igru tobogani, klackalice, ljuljačke kao i šadrvani koji nude odmor u hladovini. Želja nam je da ZOO Bambi napreduje još više i preraste u jedno jako lijepo i atraktivno turističko mjesto, kako za građane Hrasnice i Opštine Ilidža tako i za građane Kantona Sarajeva, pa i šire…

Sve informacije u vezi ZOO vrta možete dobiti na kontakt telefon: 061 359 389 ili putem Facebook stranice: ZOO BAMBI

Komentari
Share.

Comments are closed.