Otvoren 9. Juventafest: Publika na nogama ispratila glumce predstave “Mali Agaton”

0

Deveti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest svečano je otvoren večeras u Pozorištu mladih Sarajevo. Festival je otvorenim proglasila direktorica Jasna Diklić, koja je u svom obraćanju pozvala mlade da izraze svu svoju kreativnost i umjetničku slobodu, zbog kojih ovakav događaj i zadržava svoj kontinuitet.  

  • Juventafest vam nudi provjeru vašeg doživljaja pozorišne čarolije. I dopustite da vas ta umjetnost oblikuje i da vam pruži sazrijevanje primjereno moralnim i uspješnim ljudima. S pozorištem je kao s dobro uređenim društvom. U društvu će to biti čovjek pravičan, a u pozorištu glumac hladne glave, kreativan. Za teatarsku kreativnost mora se imati mašta i emocija s dobro shvaćenom mjerom. Put teatarske umjetnosti je zahtjevan i uzvišen, ali ako je neko siguran da će uhvatiti i sačuvati tu uzvišenost, to je samo onaj umjetnik koji stvaralačkom snagom svoga bića nudi istinu i osnažuje odnos prema društvenom realitetu… Sretno vam na tom putu! – poručila je Diklić.

Da Juventafest iz godine u godinu opravdava sve komplimente, potvrđuje već i prva noć njegovog devetog izdanja. Glumce predstave „Mali Agaton‟ Dis – pozorišta mladih Banja Luka, čije je izvođenje uslijedilo nakon svečanog otvaranja, publika je ispratila na nogama i dugotrajnim aplauzom. Energična i sjajna izvedba o tročlanoj porodici i malom Agatonu, postavljena prema tekstu i u režiji Milana Bogdanovića, nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim.

Sasvim je jasno da je i ovoga puta selektorica programa Emina Omerović postavila ogroman zadatak pred sve učesnike ovogodišnjeg festivala koji su u utrci za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija.

Ovogodišnji Juventafest trajat će do nedjelje, 12. septembra, bit će izvedeno pet predstava, a najbolje predstave izabrat će žiri u čijem sastavu su glumica Daria Lorenci Flatz te reditelji Željko Milošević i Nermin Hamzagić.

U četvrtak, 9. Septembra, na programu je predstava „Razredni neprijatelj‟ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečaj iz Srbije, a bit će izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 20.00. sati.

Ulaz na sve predstave je besplatan.                                        

Program:

  • Otvaranje Festivala – 19.30 sati, Pozorište mladih Sarajevo

„Mali Agaton“, režija: Milan Bogdanović, Dis – pozorište mladih Banja Luka, Bosna i Hercegovina, srijeda, 8. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

  • „Razredni neprijatelj“, režija: Igor Pavlović, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija, četvrtak, 9. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo
  • „Ko je meni Antigona?“, režija: Uroš Mladenović, Teleport teatar i Omladinska pozorišna scena Paraćin, Srbija, petak, 10. septembar, 17.00 sati/Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.
  • „Most“, režija: Miroljub Mijatović i Ermina Nišić, Bosansko narodno pozorište Zenica, Bosna i Hercegovina, petak, 10. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo
  • „Životinjska farma“, režija: Darijan Mihajlović, Omladinsko pozorište DADOV, Srbija, subota, 11. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo
  • Prezentacija radionica, 12. septembar, u 19.30/ Pozorište mladih Sarajevo
  • Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala, 20.00 sati, Pozorište mladih Sarajevo

Više informacija na: www.juventafest.ba i www.facebook.com/juventa.fest/

Komentari
Podijeli

Comments are closed.