Klepetan se još jednom vratio svojoj rodi slomljenog krila Malenoj

0

Jedna od najljepših ljubavnih priča životinjskog svijeta danas  oko 10 sati dobila je svoj novi nastavak. Nakon sedam mjeseci boravka u toplijim afričkim krajevima, Klepetan se još jednom vratio svojoj rodi slomljenog krila Malenoj u njihovo ljubavno gnijezdo na krovu osnovne škole u Brodskom Varošu,  te su odmah nastavili s ljubavnom idilom koja traje već 15 godina.

Klepetan se u Brodski Varoš obično vraća oko 24.marta, a nakon što je prošle godine kasnio više od dvije sedmice, ove godine njegov povratak čak je iznenadio Stjepana Vokića, umirovljenog školskog domara koji o rodama brine već godinama.

Bio je izmoren nakon 13 hiljada kilometara dugog leta iz južne Afrike. Rodan se prije obično vraćao između 24. i 28. marta, ali posljednjih godina obično kasni, a prošle godine je kasnio čak dvije sedmice. Umirovljeni školski domar Stjepan Vokić, koji više od 20 godina brine o Malenoj, očekivao ga je tek sljedeće sedmice. –Mislio sam da će doći poslije nedjelje, zbog ovog lošeg vremena. Ali bolje što je ovako ispalo. Malena je još bila u garaži, nije navikla izlaziti po ovakvoj hladnoći. Klepetan je jadan došao gore na gnijezdo, pa kad je vidio da je nema, sišao je na igralište i počeo kupiti granje. Bio je sav prljav i crn. Kada sam iznio Malenu, odmah su se počeli maziti. Eno ih, već se ganjaju po gnijezdu, štimaju, dovlače granje – kaže Stjepan.

Uz Stjepanovu pomoć, Klepetan i Malena zajedno su odgojili više od 50 ptića, a o najpoznatijim hrvatskim rodama i BBC je snimio dokumentarac.

(Večernji HR)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.