Jabukovo sirće: OVO SIGURNO NISTE ZNALI

0

Oduvijek poznato u narodu kao lijek, jabukovo sirće se u domaćinstvu koristilo za obloge i u ishrani. Otkriveno je prije 10 hiljada godina, a zbog svojstava i svoje prirodne kiseline, sirće nema rok trajanja. Međutim, ovaj dar iz prirode još uvijek nas iznanađuje svojim upotrebama u svakodnevnom životu.

Jabukovo sirće, po mogućnosti domaće, se može koristiti spolja, ali najpreporučljivije je uzimati ga oralno. Ukoliko imate problema sa disanjem, astmom ili u slučaju kašlja, dvije kašike sirćeta razblaženog u vodi vam mogu smanjiti tegobe. Preporučuje se ovakva konzumacija i kod glavobolja, visokog krvnog pritiska ili u slučaju teške prehlade praćene dijarejom.

Njega kože, kose i noktiju

Sirće se pokazalo kao veliki prijatelj vašeg izgleda. Ukoliko patite od različitih promjena na koži, ekcema, lišajeva ili akni, možete ih tretirati sirćetom. Važno je napomenuti da sirće uvijek razblažite sa malo vode, jer bi vam u suprotnom moglo isušiti kožu. Ukoliko se odlučite na tretiranje akni, onda je najbolje prije spavanja lagano natapkati i ostaviti do jutra.

U slučaju opadanja kose dovodi do debljanja dlake i uklanjanja ćelija mrtve kože koje mogu da spriječe rast kose, a pomaže i sa svrabom kože glave i peruti. Sirće nanesite nakon pranja kose šamponom, blago umasirajte u tjeme i bez ispiranja osušite kosu. Miris sirćeta će ispariti nakon sušenja. Također, povremena masaža noktiju pomaže da nokti ojačaju, a isto tako i skida naporne ostatke od laka za nokte.

Bubrezi i bešika

Konzumiranje razblaženog jabukovog sirćeta će pomoći u održavanju blago kisele sredine u vašem urinarnom traktu. Time će se smanjiti razvoj bakterija koje uzrokuju infekcije. Iz tog razloga se preporučuje uzimanje sirćeta ujutru, na prazan stomak, sa pauzom od pola sata prije prvog obroka.

Menstruacija

Jabukovo sirće može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa i spriječavanju obilnih krvarenja. Pijte dvije kašike jabukovog sirćeta razmućenog u čaši vode tri puta na dan. Ovakvu terapiju možete nastaviti i za vrijeme menstruacije.

Sredstvo za čišćenje

Zbog prirodne jabučne kiseline i posebne pH vrijednosti sirće koristite za čišćenje kamenca, hrđe, poliranje namještaja, kao omekšivač rublja itd. Sve tvrdokorne mrlje možete ukloniti koristeći pola šoljice sirćeta. Površine koje želite očistiti namočite sirćetom i ostavite da prenoći. 

 

 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.