Havaji otkriveni na današnji dan, prvobitno se zvali Sandwich Islands

0

Na današnji dan 1778. godine došlo je do prvog dokumentiranog europskog otkrića Havaja. Čovjek koji je napravio taj pothvat bio je slavni britanski pomorac JamesCook.

Cook je pristao u uvalu Waime na havajskom otočiću Kauai. Tamo je dospio s dva broda, Resolution i Discovery. Domorodačko stanovništvo pružilo je dobrodošlicu pridošlicama te su njihovom posjetu pripisali religijsko značenje, smatrajući kapetana Cooka reinkarnacijom njihova božanstva. Nakon nekoliko sedmica Cook i njegova ekspedicija napustili su Havaje, ploveći prema sjeveru u potrazi za prolazom između Atlantskog i Tihog oceana. U tome pothvatu nisu uspjeli te su bili prisiljeni vratiti se na Havaje.

Ovaj put Cook je pristao u svetoj havajskoj luci Kealakekua, čime je u očima domorodaca potvrđeno njegovo božansko poslanje. Cook i njegova posada iskorištavali su taj status uživajući u bogatstvima otoka.

Kada je jedan od članova posade umro, domoroci su uvidjeli da su i oni samo smrtnici te su odnosi među njima zahladili. Do konačnog sukoba između posade i domorodaca došlo je kada je jedan od domorodaca ukrao brodić na vesla s broda Discoveryna što je Cook u metežu hicem iz pištolja ranio havajskog poglavicu Kalaniopuua. Domoroci su potom napali članove posade te je u tome sukobu i sam kapetan Cook ubijen.

Britanska ekspedicija naposljetku se vratila u Europu, a Havaji su, zahvaljujući njima, otkriveni njenim stanovnicima. Zanimljivo je da su se Havajski otoci prvo zvali Sandwich Islands – u čast tadašnjeg Cookovog sponzora – lorda Sandwicha. To je bio upravo onaj lord Sandwich po kojem su nazvani “sendviči” (lord je bio strastveni kartaš pa je želio jelo koje je mogao pojesti bez prekidanja partije). Tek kasnije je Otočje Sandwich preimenovano u Havaje.

(Zdravi portal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.