Thursday, February 9

Gala večer baleta i mjuzikl “Kosa” na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo

0

KOSA NAKON 30 GODINA PONOVO U SARAJEVU

U srijedu, 22. juna sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličena Gala večer baleta, u sklopu koje će solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti baletne numere na muziku najpoznatijih kompozitora XIX i XX vijeka. Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski.

Ulaz je slobodan.

U petak, 24. juna sa početkom u 20:30 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag, održat će se premijerno koncertno izvođenje mjuzikla „Kosa“ u sklopu programa festivala Kultura na ulice! Narodnog pozorišta Sarajevo.

Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, na bh. scenu ponovo donosi broadwayski mjuzikl „Kosa“ koji će nakon 30 godina biti ponovo izveden u Sarajevu.

U novoj izvedbi mjuzikla „Kosa“ učestvuju umjetnici i solisti uz fenomenalni hor Opere NPS, Sarajevsku filharmoniju i bend Muzičke produkcije BHRT-a

Iako poznat kao legendarni mjuzkl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatija pod skraćenim naslovom „Kosa“ (Hair) prvi put je odigrana 11 godina ranije, 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot.

Kosa je nastala kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunta 1960-ih godina, a radnja prikazuje nekoliko odvojenih priča o mladim hipicima u Americi koji žive na ulicama New Yorka, bez posla i budućnosti, nastojeći izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u vijetnamskom ratu. Protagonist je mladić Claude koji razmišlja da li se im pridružiti ili poslušati svoje roditelje i otići u rat. 

„Kosa”u opkoljenom Sarajevu izvođena 74 puta

25 godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnosti i „Kosu“.

Premijera ratne „Kose“, izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

„Kosa“ ponovo na bh. pozorišnoj sceni

Nakon 30 godina, festival Kultura na ulice! u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, ponovo vam na scenu donosi ovaj svevremeni mjuzikl, zbog kojeg izvođači pjevaju kroz suze širom svijeta, ali i publika sa druge strane scene.  

U mjuziklu „Kosa“ redatelja Aarona Thielena, učestvuju Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a,  dok solitstičku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić

Karte za mjuzikl „Kosa“ bit će besplatne, a iz organizacije festivala Kultura sa ulice! I Narodnog pozorišta Sarajevo poručuju da svi oni koji žele prisustvovati ovoj nesvakidašnjoj predstavi, kartu mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Broj sjedećih mjesta je ograničen.

U ulici Branilaca Sarajeva i Kulovića ulici, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

Mjuzikl „Kosa“ bit će izveden 25. juna na Palama u Kulturno sportskom centru, te 26. juna u BKC Tuzla. Oba izvođenja počinju u 20:00 sati.

Komentari
Share.

Comments are closed.