Saturday, June 25

Fotoreportaža: Pješčane piramide kod Foče, atrakcija o kojoj se malo zna

0

Foto: Jasmin Nikšić

Pješčane piramide jedinstvena su i rijetka prirodna pojava. Na samo četiri mjesta u svijetu se nalazi ovaj fascinantan prirodni fenomen, one u Koloradu, Đavoljoj Varoši u Srbiji i Dolomitima u Italiji već su poznate atrakcije. Ove u blizini grada Foča, još nisu. Rastu, ne nestaju i stalno mijenjaju svoje oblike. Struktura je pješčana glina pa se zato i nazivaju pješčane piramide.

Zaputili smo se u posjetu ovome kraju i obilasku pješčanih piramida koje se nalaze u selu Dančići u mjestu Prin Do, na samo 9 km od Foče. Na putu Foča – Sarajevo, postoji oznaka za skretanje ka pješčanim piramidama. Sve vrijeme na putu postoje oznake, tako da ne postoji bojaznost da se izgubite.

Mnogobrojne pješčane piramide, zbijene jedna uz drugu, visine i do 20 metara vam zaista svojim izgledom probude maštu i prebace u neku drugu dimenziju. Zanimljiv neki mali grad. U donjem dijelu šire, da bi se pri vrhu sužavale, podsjećaju na piramide. Kada uzmemo u obzir da su izgrađene od pjeskovite gline, dobijemo razlog zašto se zovu pješčane piramide.

Nastajale su godinama i godinama. Za pješčane piramide kod Foče se smatra da su bile poznate još prije 200 godina. Kiša, snijeg, sunce, svi su imali udjela u ispiranju sitnih čestica, pjeskovite gline, sa kamenih površina i time formirali ove zanimljive oblike.

Na mjestu gdje se prirodne sile dodiruju i isprepliću, ovako izgledaju skupture od pijeska i kamenja kada ih prave mrazevi, vjetrtovi, kiše i vrućine. Piramide su stare više od dvije stotine godina.

Na lokalitetu pješčanih piramida je postavljena info tabla putem koje možete dobiti osnovne informacije o pješčanim piramidama. Uz piramide vodi i obezbijeđena staza do vidikovca koji vam pruža neki novi doživljaj ovog neobičnog prirodnog fenomena. Uz stazu do vidikovca postoje mjesta za odmor. Obavezno ponesite hranu i nešto za piće, jer nažalost ovaj fascinantni krajolik još uvijek nema razvijen turistički program, odnosno nema objekata u kojima biste mogli nešto pojesti i popiti dok uživate u nevjerovatnim prizorima.

Visočke piramide, u taj grad su dovele hiljade znatiželjnika. Možda slična sudbina atrakcije čeka i pješčane piramide u blizini Foče.

Pripremila: Fatima Nikšić

Komentari
Share.

Comments are closed.