COVID-19: Maske kao zaštitna mjera

0

Nošenje maski bilo da se radi o platnenim ili hirurškim maskama ima učinkovitost na smanjenje prijenosa respiratornih infekcija za osobe koje nose maske i to za barem jednu trećinu u odnosu na osobe koje ne nose masku za lice ili medicinsku masku. Ovu činjenicu potvrdila su i brojna istraživanja. Također maske doprinose smanjenju respiratorne virusne infekcije za 33 % i mogu usporiti širenje COVID-19 u zajednici, zbog čega se i preporučuje nošenje maski za lice, posebno u zatvorenom prostoru.

Maske predstavljaju većinom „jednosmjernu“ zaštitu, što znači da, kada zaražena osoba nosi masku, prvenstveno se sprječava širenje mikroorganizama u okolini tokom disanja, govora, kašlja i sl. i time se smanjuje rizik za zarazu zdravih osoba u okolini.

Učinkovitost maski u zaštiti zdravog nositelja maske je manja ako masku nosi samo zdrava osoba, a  oboljela osoba ne nosi, što bi značilo da ako zaražena osoba u zatvorenom prostoru ne nosi masku, ostale prisutne osobe koje nose maske ne smatraju se zaštićenima, već im je rizik zaražavanja smanjen. Ako i zaražena osoba i zdrave osobe nose masku, rizik zaražavanja zdravih osoba znatno je smanjen.

Važno je znati da nošenje maske izvan područja zdravstvene djelatnosti, odnosno u zajednici ne znači da osoba neće trebati ići u samoizolaciju u slučaju bliskog kontakta sa oboljelom osobom iz razloga što nošenje maske smanjuje, ali ne eliminiše rizik od infekcije.

Kod nošenja maske važno je njeno pravilno korištenje, oblačenje i skidanje:

  • potrebno je staviti masku na lice tako da se prekriju usta i nos, te je potrebno prilagoditi masku tako da se smanji koliko je god moguće bilo koji razmak između lica i maske,
  • kada je maska na licu nije poželjno dodirivati je,
  • maska se skida na način da se najprije skida povez oko glave ili ušiju kako se prednja strana maske ne bi dodirnula,
  • maska se treba zamijeniti čim postane vlažna,
  • maska koja je za jednokratnu upotrebu ne bi se trebala ponovno koristi,
  • maske za jednokratnu upotrebu trebaju se pravilno odbaciti u otpad.

Prije stavljanja ili nakon skidanja maske preporučuje se pranje ruku vodom i sapunom ili ih dezinficirati.

Bez obzira na to što maske koje se nose u zajednici ne pružaju potpunu zaštitu, kada je nose i zdrave i oboljele osobe, može se smanjiti broj osoba koje oboljela osoba može zaraziti.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.