Cannes film festival uz pomoć mode ukazao na problem rasizma

0

Ovogodišnji Cannes film festival obilježio je niz protesta i neslaganja sa trenutnim društvenim dešavanjima u svijetu. Posebna pažnja se posvetila borbi protiv rasizma pa je tako crvenim tepihom prošetalo 16 tamnoputih glumica u kreacijama istog dizajnera. 

Kreacije su kreirane od strane poznate modne kuće Balmain. Osnovni cilj kreacija je bila sinergija i uklapanje kreacija u samu temu. Glumice su nosile kreacije istih ili sličnih boja, kao i prepoznatljiva obilježja afričkog kulturnog naslijeđa.

Glumice – Nadège Beausson-Diagne, Mata Gabin, Maïmouna Gueye, Eye Haidara, Rachel Khan, Sara Martins, Marie-Philomène Nga, Sabine Pakora, Firmine Richard, Sonia Rolland, Magaajyia Silberfeld, Shirley Souagnon, Assa Sylla, Karidja Touré, France Zobda i Aïssa Maïga, obučene u Balmain-a željele su da skrenu pažnju na njihov multimedijalni projekat “Noire N'est Pas Mon Metier”, što znači “Crno nije moja profesija”. Cilj rada je da izloži i otkrije diskriminaciju crne žene sa kojima se suočavaju u francuskoj i američkoj industriji zabave.

Neznanje i diskriminacija tokom čitavog života

-Želio sam da se malo upoznam sa ovim ženama kroz upečatljive priče koje su sa mnom podijelile. Iskazale su iskrenost i  humor, kao i snagu i upornost i to me jako pogodilo dok sam otkrivao više o njima. Nažalost, bilo je previše lako da osjetim tugu zbog neprimjerenih komentara, neznanja i diskriminacije s kojima su se suočavale tokom života i karijere – rekao je Olivier Rousteing iz modne kuće Balmain.

 

 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.