Četvrtak, 18 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaUjedinjeni za rodnu ravnopravnost: 23 odgovorna aktera se obavezala na provođenje aktivnosti...

Ujedinjeni za rodnu ravnopravnost: 23 odgovorna aktera se obavezala na provođenje aktivnosti s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti u BiH

Centralni događaj kampanje “Generacija za ravnopravnost“

Uoči Međunarodnog dana žena, u Sarajevu je jučer održan centralni događaj u okviru globalne inicijative UN Women „Generacija za ravnopravnost“, platforme za zajednički rad na promociji rodne ravnopravnosti. Okupljanjem ključnih aktera iz različitih sektora, uključujući vladine institucije, privatni sektor, međunarodnu zajednicu, UN agencije, nevladine organizacije i mlade aktiviste i aktivistkinje, diskutovano je o postizanju rodne ravnopravnosti u bh. društvu.


Uz moderaciju Adnana Rondića i Minele Jašar-Opardija, teme pokrivene događajem koji je okupio više od stotinu učesnika/ca, obuhvatile su tjelesnu autonomiju, seksualno i reproduktivno zdravlje, rodno zasnovano nasilje, ekonomsku pravdu, zaštitu okoline i tehnološke inovacije.


„Svi imamo zajednički cilj, a to je da omogućimo ženama i djevojčicama život bez nasilja, jednak pristup ekonomskim resursima, pristup zdravstvenim uslugama, kao i rodno pravedne klimatske akcije. Opredijeljeni smo da uskladimo zakone i politike sa međunarodnim standardima, unaprijedimo programe i poboljšamo usluge u oblastima sprečavanja i zaštite od nasilja, pristupa ekonomskim resursima, zdravstvene zaštite i zaštite životne sredine. Istakao bih da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH jedan od odgovornih aktera u okviru ove međunarodne inicijative, u sklopu Akcione koalicije protiv rodno zasnovanog nasilja, koja ima za cilj suzbijanje i prevenciju svih oblika nasilja nad ženama“, rekao je ministar ljudskih prava i izbjeglica BiH Sevlid Hurtić.


„Slavimo odgovorne aktere koji su se angažirali da naprave pozitivne promjene kada je u pitanju osiguravanje napretka u oblasti rodne ravnopravnosti. Prema podacima UN Women, globalno će biti potrebno više od 300 godina i 360 milijardi dolara da se zatvori jaz rodne ravnopravnosti. Ne postoji bolje vrijeme nego sada da iskoristimo dosadašnji napredak, ispunimo preuzete obaveze i nastavimo sa kreiranjem politika, zagovaranjem i finansijskim ulaganjem u rodnu ravnopravnost“, kazala je Jo-Anne Bishop predstavnica UN Women u BiH.


Ovaj događaj je svojim prisustvom uveličala i Elvedina Muzaferija, istaknuta bh. alpska skijašica, koja je nedavno ostvarila najbolji uspjeh BiH u alpskom skijanju, i priključila se kampanji „Generacija za ravnopravnost“. “Kao kćerka, sestra, supruga i vrhunska sportistkinja, osjećam odgovornost da pružim punu podršku i dam svoj doprinos kampanji ‘Generacija za ravnopravnost’. Svaka od ovih uloga osvijestila me je o tome koliko je važno živjeti u svijetu u kojem smo svi ravnopravni i koliko je teško suočavati se sa ravnopravnošću u različitim aspektima društva. Vjerujem da zajedno možemo kreirati pozitivne promjene u društvu. Važno je boriti se za svijet jednakih prilika i mogućnosti, jer svako od nas može doprinijeti stvaranju bolje i sigurnije budućnosti za sve žene i djevojčice”, rekla je Elvedina.


Nakon obraćanja Françoisa Delmasa, ambasadora Francuske u BiH, u panelu pod nazivom „Partnerstva više aktera za unapređenje rodne ravnopravnosti“, učestvovali su Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, Kristina Erak, menadžerica operacija pri Bit Alijansi, te mlada aktivistkinja Sajra Kustura. „Generaciji za ravnopravnost“ pridružili su se i Amra i Edin Džeko, koji su svoju podršku podijelili putem video poruke.

Završni dio programa obuhvatio je dodjelu priznanja za 23 odgovorna aktera koji su se obavezali na sprovođenje aktivnosti s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti u BiH. Među njima su ministarstva, različite vladine institucije, kompanije, te obrazovne institucije, koji/e su se, između ostalog, obavezali na promociju zapošljavanja žena, integraciju rodne perspektive u različite zakone i politike, kao i zagovaranje s ciljem sprečavanja rodno zasnovanog nasilja.


Skrećući pažnju na važnost ispunjavanja konkretnih obaveza u oblasti prava žena, i u znaku Međunarodnog dana žena, ovaj događaj je pružio platformu za razmatranje širokog spektra inicijativa i strategija usmjerenih na unapređenje položaja žena i djevojčica u BiH, postavljajući čvrste temelje za buduće aktivnosti i partnerstva.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO