Pripremile: Fatima Nikšić i Melisa Tolja Mešić
Sarajevo Business Forum je jedan od najvažnijih poslovnih i investicijskih događaja za Bosnu i Hercegovinu, ali i jugoistočnu Evropu. Među učesnicima 11. Sarajevo Business Foruma 2022. bila je i prestižna međunarodna neprofitna organizacija ‘’Fondacija za unapređenje ljudskog života’’ (Human Life Advancement Foundation-HLAF) koja je aktivna u oblastima obrazovanja, transfera tehnologije i održivog razvoja u zemljama koje su u razvoju. HLAF vizija je da bude inovativna institucija koja odgovara potrebama društva za razvojem inovacija, znanja i tehnologije podržavajući plodnu interakciju između akademske zajednice, kompanija i javnog sektora.
Jedna od HLAF značajnih inicijativa za transfer znanja i tehnologije se sprovodi unutar njihovog INDAHPOD programa. Naime, INDAHPOD educira ljude o tehnički pripremljenom modulu kompostiranja otpada od hrane i recikliranja za uzgoj zdravog organskog domaćeg voća i povrća. Aktivnost odgovara na poziv za Zero Waste/Nulti otpad, jer smanjuje i negativan uticaj na okoliš jer se hrana kojoj je istekao rok trajanja ili njen ostatak ne baca. INDAHPOD ima jedinstvenu metodu koja ubrzava kompostiranje do 70% brže od konvencionalne metode i istovremeno tretira vodu i tlo.
Dr Rokiah Hj Hassan je naučnica iza INDAHPOD programa kao tehnička voditeljica. Prije nego što se pridružila INDAHPOD-u započela je programe i projekte kompostiranja u Maleziji, a od 2009. godine radila je s međunarodnim dionicima u Smart Heritage. Fokusira na zaštitu životne sredine uz podizanje kvaliteta života iz svih sfera života, a posebnu pažnju posvećuje pozitivnoj praksi i inovacijama koje donose dobrobit ljudima, društvu i životnoj sredini.
Možete li nam reći više o INDAHPOD-u i kako je projekat kompostiranja i uzgoja hrane omogućio promjenu života mnogih korisnika s obzirom na otežavajuće okolnosti pandemije Covida 19?
INDAHPOD je ekološki održivi projekti koji se fokusira na društveno upravljanje okolišem (ESG) kako bi se pozabavili pitanjima emisije ugljika i sigurnosti hrane.
INDAHPOD kontinuirano educira zajednice za provedbu 2 glavne inicijative, a to su Nulti otpad i uzgajanje vlastite hrane. Tokom pandemije, program se provodio 3 puta sedmično putem društvenih mreža – Facebook Live, YouTube, Instagram i TikTok. Gledaoci su prati i učili, te kreirali bašte kod kuće kako bi iskoristili vrijeme tokom pandemije.
Na kraju su bili inspirisani da proizvode svoje đubrivo kod kuće, koristeći sopstveni otpad od hrane/kuhinjski otpad i uzgajaju organsko povrće i voće za svoju porodicu kako bi smanjili troškove domaćinstva i jeli zdravu hranu.
Nekoliko ministarstava, vladinih agencija, privatnih kompanija, nevladinih organizacija i opština obratilo nam se kao dobavljačima tehnologije da obučimo osobe u zajednicama sa nižim prihodima, a radilo se onima koji su zbog neaktivnosti tokom pandemije ostali bez prihoda, izgubili posao ili su im plate smanjene, te su zatvorili svoje biznise.
Također smo mobilizirali naše Zelene ambasadore (učenike) kako bismo pokrili što veći dio zajednice. Ovo je pružilo mogućnost da služimo većem broju ljudi na efikasan i upečatljiv način. Iz tog razloga neprestano dobijamo pozive da predstavimo INAHPOD program. Izuzetno nam je drago vidjeti pozitivan odgovor iz Bosne i Hercegovine i želimo proširiti naše aktivnosti na vašu zajednicu.
Učestvovali ste u jednom veoma važnom projektu za mlade. Naime, podučavali ste učenike o uzgoju hrane, ali i preduzetništvu. Danas proizvode hranu za svoju porodicu, ali imaju i potrebna znanja o prodaji hrane i drugim segmentima pokretanja malog biznisa. Osim toga, učenici su dobili zadatak da se brinu o određenom broju biljaka kako bi se osiguralo smanjenje CO2. Kakvi su vaši utisci nakon tog projekta i da li mislite da je ovo odličan model kroz koji mladi ljudi mogu naučiti više korisnih vještina za budućnost?
Vjerujem da razvoj svijesti o očuvanju životne sredine treba početi u ranoj dobi. Naš cilj je da pružimo rano obrazovanje, posebno praktično učenje o pretvaranju otpada od hrane u vrijedan kompost tokom sedmičnog zajedničkog nastavnog plana i programa u školi. Otpad proizvodi tečni i čvrsti kompost visoke efikasnosti. Dakle, djeca su uzbuđena kada mogu proizvesti kompost, dati dobre hranljive materije usjevima koje su organski posadili u svojoj školskoj bašti. Njihovi usjevi brzo rastu i zdravi su u poređenju sa normalnom metodom. Uz poduzetničku vještinu, oni mogu prodati ne samo povrće i voće koje su zasadili, već mogu prodati i organski tekući i čvrsti kompost proizveden od otpada. Ovi proizvodi su neophodni za uzgoj organskih i zdravih biljaka. Postoji nekoliko modula o preduzetništvu koje INDAHPOD program može podijeliti u praksi.
INDAHPOD moduli su dizajnirani prema potrebama ciljane grupe kako bi ona mogla uživati u prednostima sada i u budućnosti. Modul za osnovnu školu i srednji nivo su praktične aktivnosti na glavnim predmetima – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika (STEM). Dok je modul za djecu iz vrtića malo lakši, ali se i dalje odnosi na nauku, tehnologiju, religiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku (STREAM).
Kada su mladi (učenici) ovo naučili u školama, oni to podjele sa svojim roditeljima. Shodno tome, INDAHPOD program usađuje vrijednosti unutar domaćinstva. Nesvjesno stvara kontinuirano učenje od škole do kuće – učenici dijele znanje, rade to kontinuirano u školi i kod kuće, te konačno pretvaraju ponašanje u životni stil. Dakle, već pomaže u smanjenju otpada na deponijama pretvarajući ga u vrijedan kompost.
Obučili smo ih ne samo da budu uspješni u obrazovanju, dobroj budućoj karijeri, zdravom načinu života već i da postanu odgovorna nacija – da rade zajedno i pokrenu zajednicu u brizi o planeti. Nazvali smo ih našim Zelenim ambasadorima, uzorima za inspiraciju, motivaciju i brzo djelovanje kako bismo preokrenuli efekte globalnog zagrijavanja.
U BiH uzgoj povrća i začinskog bilja u formi kućnih vrtova još uvijek nije toliko popularan. Većinom zbog uvjerenja da je za njih potrebno mnogo vremena ili je u pitanju ograničenost u prostoru. Možete li nam dati nekoliko savjeta kada je riječ o uzgoju povrća i voća u urbanim sredinama?
Ograničeni prostor više nije veliki problem. Možete odabrati vertikalnu ili složenu baštu, tradicionalnu, hidrofonsku ili akvafonsku metodu. Preporučljivo je početi sa uzgojem jednostavnog lisnatog povrća, a da spomenemo samo nekoliko poput spanaća, salate i brasike koje se mogu ubrati u roku od 30 – 45 dana.
Kao što je ranije spomenuto, ljepota INDAHPOD metode je brzina procesa kompostiranja koja je 70% brža od konvencionalne metode. U roku od 7 dana nastaje tečni kompost koji se naziva Zlatni foliar. Od 14 do 30 dana, otpad će proizvoditi čvrsti kompost, koji smo nazvali Crno zlato. Ovo su 2 vrijedna proizvoda proizvedena kompostiranjem otpada. Recikliraju se kako bi se uzgajale brzo rastuće, zdrave organske biljke…i SIGURNE.
Oni koji prate i koriste INDAHPOD program su izuzetno sretni jer se njihov otpad od hrane može iskoristiti za uzgoj vlastite zdrave hrane, mogu ostvariti prihod prodajom svojih proizvoda, a to su povrće/voće, organsko đubrivo, zemlja (Zlatni foliar i Crno zlato/Black Soil) i što je najvažnije, oni su heroji planete.
INDAHPOD je dizajnirao i kreirao posebne kante za kompostiranje koje mogu koristiti u domaćinstvima. Kako izgleda sam proces i koji segmenti zahtijevaju posebnu pažnju?
Set za kompostiranje je praktična i jednostavna metoda koja se može koristiti u svim domaćinstvima. Sastoji se od posude za kompostiranje, biokatalizatora (akcelerator) i medija za proces sazrijevanja kojim nastaje Golden Foliar/Zlatni foliar (tečni oblik) i Black Gold/Crno zlato (čvrsti oblik). Proces traje samo 4 – 6 sedmica u poređenju sa konvencionalnim kompostiranjem za koje je obično potrebno 6 – 12 mjeseci da se završi jedan ciklus.
Kapacitet je 10kg/kanta čime ćete dobiti raspon od 500 – 1500 ml Zlatnog foliara i 5 – 7kg Crnog zlata. Sve vrste otpada od hrane u vašoj kuhinji i vrtu mogu se kompostirati, ostaci hrane poput ljuske luka, kore od povrća i voća, kora hljeba, taloga od čaja i kafe, ljuske jaja, pokošene trava itd.
Proces se sastoji od naizmjeničnog slaganja otpada hrane s Biocatalystom dok se posuda za kompostiranje kompaktno ne napuni. Ostavite da odstoji 7 dana da dobije tečni oblik. Sljedeći proces traje oko 2-4 sedmice za proizvodnju Crnog zlata. Za izvođenje ovog procesa kompostiranja nije potrebno mnogo pažnje. Neće biti lošeg mirisa, muha, žohara, glodara i drugih insekata koji su zainteresirani za vaš kompost.
Jedina stvar koju trebate učiniti je da svaki dan napunite kantu za kompostiranje svim svojim kuhinjskim otpadom, redovno sakupljate Zlatni folijar svakih 7 dana i koristite ga za svoje organsko vrtlarstvo. Jednostavano je, praktičano i efikasano. Safe & Save!
Da li ste imali priliku da se upoznate sa mogućnostima i načinima proizvodnje voća i povrća u BiH? Da li bi se kod nas mogao implementirati neki INDAHPOD program jer je broj korisnika narodnih kuhinja naglo rastao, ali i ljudi koji razmišljaju o uzgoju vlastitog povrća, prvenstveno zbog nedavnog rasta cijena energenata i hrane?
Tokom trajanja Sarajevo Biznis foruma susreli smo se sa nekoliko zainteresovanih organizacija koje su sarađivale s nama u upravljanju pitanjima uticaja globalnog zagrevanja na poljoprivredne aktivnosti, inicijativama za smanjenje ugljenika kako bismo ispunili cilj niskougljičnog grada i neto nulte emisije, te pružili rano obrazovanje učenicima u očuvanje životne sredine. Postoji veliki interes da obučimo mlade i implementiramo INDAHPOD program u BiH na obostranu korist u oblasti poljoprivrede i obrazovanja. Nadamo se da program može dati dobro rješenje za naše globalno pitanje sigurnosti hrane i vratiti ekonomiju na pravi put.
Možete li nam dati informacije o tome kako možemo saznati više o aktivnostima HLAF-a i načinima uzgoja voća i povrća uz kompostiranje?
Svi koji su zainteresirani da saznaju više o našim aktivnostima u proizvodnji komposta i kućnom vrtu, mogu posjetiti web stranicu tehničkog voditelja na www.biosense.com.my ili facebook Smart Heritage (Dr. Rokiah Hassan), te instagram biosensemy i rokiahhassan_.