Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeAlergije u proljeće - Šta ih uzrokuje i kako ih se riješiti?

Alergije u proljeće – Šta ih uzrokuje i kako ih se riješiti?

Bliži nam se mjesec maj i sezona proljetnih alergija je uveliko, a jedna od najčešćih alergija u ovo doba je svakako alergija na polen.

Svake godine sve više pacijenata dolazi u ovom periodu na Bicom –biorezonantni pregled želeći otkriti šta se to desilo sa imunitetom da su odjednom dobili alergijsku reakciju koju nikada prije nisu imali.

Imunitet je vrlo kompleksan sistem koji zavisi od niza faktora. Ja obično kažem da je imuiteta kao jedno „ bure“ koje se tokom života puni različitim opterećenjima i kada se bure prepuni tada nastaju simptomi alergije. Imunitet može biti opterećen dugo mikroorganizmima tj. bakterijama , virusima, gljivicama, parazitima koji slabe imuni odgovor jer je tijelo iscrpljeno dugotrajnom borbom sa tim mikroorganizmom.

Druga bitna stavka su teški metali, pesticidi i hemija. To su štetne materije koje troše imunitet i podstiču stvaranje slobodnih radikala, koji dovode do oštećenja ćelija i tkiva što za posljedicu dovodi do upalnih procesa. Hronična opterećenja teškim metalima kao što su aluminijum, živa, bakar, amalgam i drugi dovodi do istiskivanja  minerala i elemenata u tragovima iz njihovih enzimskih položaja  i tako blokiraju metabolizam.

Moderna industrija, hrana, voda i vazduh su sve zagađeniji teškim metalima. Nakon teških metala bitna je crijevna flora tj.mikrobiota. Današnja medicina sve više obraća pažnju na status crijevne flore koji zauzima sve veći značaj u terapiji oporavka imuniteta i liječenju alergija .

U tankom crijevu se nalazi 70% limfnog tkiva tj. 70% našeg imuniteta kada znamo da limfni čvorovi i ćelije limfociti su naša prva linija odbrane od alergena. Povećana propustljivost crijevnog trakta koja nastaje usljed loše ishrane, opterećenja teškim metalima ili infekcije Candidom albicans dovodi do disbalansa crijevnog trakta i crijeva tada postaju žarište koje crpi imunološki sistem.

Imunitet iz crijeva može optimalno da funkcioniše samo ako je konstantno snabdjeven pravim elementima. Nepravilna i nedovoljna ishrana, koja je veoma česta kod djece i kod pacijenata koji su na nestručno vođenim dijetama, dovodi do različitih poremećaja imuniteta. Industrijska i prerađena hrana, hrana bogata šećerima, bijelim brašnom, skrivenim masnoćama, aditivima dovodi do nedovoljnog unosa mikrohranjivih supstanci i dijetalnih vlakana i time do pogrešnog odgovora imunog sistema. Vitamini , minerali , elementi u tragovima , amino i masne kiseline ako se unose u dovoljnim količinama pozitivno i regulirajuće djeluju na imuni sistem.

Ishrana bogata probioticima tipa kiselog kupusa, klice, kefir, miso supa je jako zdrava, ali treba unositi i namirnice koje hrane probiotske bakterije tzv. prebiotike – a to su šparoge, artičoke, banane, zobena kaša, crveno vino i med. Dijetalna vlakna potiču imuni sistem kao npr. beta glukan iz pivskog kvasca i žitarica ili šitaki gljiva. Glukani su slični bakterijskim zidovima ćelija i na taj način aktiviraju receptore čovjekovog imunog sistema za uzbunu protiv bakterija i tako povećavaju odbrambenu ulogu imunog sistema.

Jedna od značajnih prednosti Bicom pregleda je TEST INTOLERANCIJE na hranu kojim se tačno odredi koje su to namirnice koje  proizvode imunološku reakciju u crijevnom traktu i na taj način utiču na pad imunog sistema. TEST INTOLERANCIJE se radi na 250 namirnica i na osnovu testa se pacijent pridržava ishrane minimalno tri mjeseca. U zamjenu se konzumiraju namirnice koje su pacijentu dozvoljene i koje pozitivno stimulišu imuni sistem bez ikakve šanse da dođe do nutritivnog dizbalansa.

Često pacijenti imaju i unakrsne reakcije. Osobe koje imaju alergiju na polen poslije izvjesnog vremena mogu da razviju i alergijske reakcije na određene namirnice. Ovakva ukrštena alergijska reakcija nastaje usljed sličnosti polena i određenih bjelančevina odgovarajuće namirnice na koje organizam odgovara alergijskom reakcijom.

Primjera radi, kod osoba alergičnih na polen breze kasnije može da se javi alergija na lješnjakUzrok ukrštene alergijske reakcije jeste hemijska sličnost proteina koji su u sastavu različitih namirnica odnosno u izazivačima alergije.

Drugi primjer su osobe kod kojih je zastupljena alergija na polen i oni mogu imati simptome alergije i pri unosu svježeg voća i povrća. Neke osobe kod kojih je izražena alergija na polen trave će najčešće imati ukrštenu alergijsku reakciju na dinje, paradajz i narandže. Savremena istraživanja su obezbijedila dovoljno informacija da možemo predvidjeti ukrštene alergijske reakcije. Pritom, ukrštena alergijska reakcija može da se javi između različitih vrsta izazivača: polena i hrane ili lateksa i hrane.

Alergija na polen i tipovi testiranja na alergiju

Postoji više tipova testiranja na alergiju. Najčešće se rade IgE testovi, zatim IgG i IgG4 testovi, Prick testovi…. To su sve različite linije imunološkog odgovora koje svaka pojedinačno, ali i zajedno mogu dati alergijske reakcije. Svi navedeni testovi mogu dati različite rezultate kada se uporede, što je i normalno, jer svaki tip imunoglobulina različite grupe E ili G može da reaguje sa alergenima i dovede do alergijske reakcije.

Bicom biorezonantna dijagnostika je u korelaciji sa IgG4 testovima . Ljekar odlučuje koji tip testiranja vam je potreban.

Koje alergije su povezane?

Alergija na polen ambrozije i polen bokvice može prouzrokovati alergiju na artičoke, bananu, kari, ananas, dinju, sirovu mrkvu, papriku, krastavac, tikvice, peršun, celer, senf, paradajz i luk.

Alergija na polen breze, ljeske i jove  može prouzrokovati alergiju na  jabuke, kajsije, avokado, kruške, lješnjak, badem, breskvu, šljivu, orah, trešnje, celer, krompir,  kivi, mrkva,  korijandar, kim, komorač, anis, kikiriki, pšenicu.

Alergija na polen trave i žitarice može prouzrokovati unakrsne alergije na pasulj, kari, grašak, kikiriki, krompir, kivi, sočivo, zelje, špinat, paradajz, dinja, lubenica, narandžu, lješnjak, peršun, trešnje.

Alergija na lateks može prouzrokovati unakrsnu alergiju na ananas, avokado, banane, krompir, kivi, mango, dinja, brskva, paradajz, kesten, mrkva.

Alergija na kikiriki može prozrokovati unakrsnu reakciju na  mahunarke, trave, pšenicu, kukuruz.

Različite vrste lijekova mogu da oštete crijevni sistem čovjeka i na taj način da dovedu do imunodeficijencije. Primjer za to je studija koja je pokazala da osobe koje su u prve tri godine svog života pile puno antibiotika u odrasloj dobi češće imaju alergijske reakcije u odnosu na one osobe koje u djetinstvu nisu koristile antibiotike.

Isto tako djeca koja nisu dojena majčinim mlijekom u prva 3 mjeseca svog života češće imaju alergijske simptome. Uz sve navedeno bitan je i životni stil, boravak u prirodi, fizička aktivnost, kvalitetan san, ali i stres koji je u savremenom životu sve intenzivniji.

Savremeni čovjek sve više juri, a sve manje ima vremena za boravak u prirodi i fizičku aktivnost. Emocionalni uzroci kao što su stres i bijes mogu doprinijeti pojavi alergija. Kineska tradicionalna medicina emociju bijesa vezuje sa radom organa jetre, a jetra ima ulogu u imunitetu i alergijama.

Alergijski rinitis ili polenska kijavica je alergijska reakcija sluznice nosa , očiju i traheja. Polen trava , drveća biljaka i cvjeća izaziva alergijsku reakciju tijela i dovodi do ovih simptoma. Svi ovi simptomi nastaju kao posljedica lučenja povećane količine histamina u sluznici i krvi. Zato se i koriste lijekovi antihistaminici za liječenje alergija. Vremenom ovi lijekovi izgube mogućnost djelovanja i pacijent bez obzira što ih pije nemaju više terapijski efekat.

BICOM terapije za alergiju na polen

Terapiju je najbolje započeti prije same sezone polena, najbolje u jesen i pripremati se za proljeće. Moje dugogodišnje iskustvo je pokazalo da je najbolje krenuti od jedanaestog mjeseca i to ishranom po testu intolerancije na hranu, Bicom terapijama desenzibilizacije na navedene alergene i uz adekvatnu suplementaciju.

Ishranom po testu intolerancije rasterećuje se crijevni trakt od alergena koji loše utiču na limfni sistem crijeva, a napomenula bih da su crijeva centar našeg imunog sistema. Bicom biorezonantna dijagnostika i bicom terapije se rade na njemačkom Bicom aparatu koji se proizvodi više od 30 godina i ljekari je praktikuju  u preko 90 zemalja širom svijeta.

Biorezonantne bicom terapije desenzibilizacije su terapije koje su u 80% slučajeva efikasne kada je u pitanju alergija na polen. Bicom pregledom se otkrije šta je sve opteretilo imunološki sistem pacijenta i onda se korak po korak radi na deblokadi imuniteta i rasterećenju tijela od svih faktora koji su doveli do alergije.

Broj terapija zavisi od toga koliko dugo pacijent ima tegobe sa alergijama, da li ima još neka druga oboljenja i koliko je spreman da sarađuje. Bez zdrave ishrane po testu intolerancije nije moguće da bicom terapije pomognu, jer ako vi vaše „bure“ imuniteta punite hranom koja vam ne odgovara nema oporavka imuniteta.

Jako je bitno u sklopu bicom pregleda kod alergija otkriti i koji je vitamin, mineral i drugi mikronutrijent ili probiotik u deficitu. Tijelu treba dati sve što mu nedostaje, a izbjegavati sve ono što tijelo opterećuje. Vitamin C je ortomolekularni antihistaminik koji dokazano smanjuje koncentarciju histamina u krvi. Kod alergija se daje i do 4 grama.

Vitamin E je regulator imuniteta koji smanjuje nazalne simptome tipa curenje nosa i tegobe u grlu. Niacin (vitamin B3) usporava oslobađanje histamina, a Cink je antihistaminik koji aktivira crijevni epitel i stimuliše imunisistem za bolji rad i bolju odbranu.

Gama-linolenska kiselina koju možemo naći u ulju noćurka smanjuje upale i nagomilavanje medijatore upale u krvi, dovodi imunoreakcije ponovo u ravnotežu. Kalcijum i magnezijum umanjuju alergijsku reakciju u krvotoku dok B-comlex smanjuje alergijske simptome.

Pacijenti koji pate od proljetne polenske kijavice treba bar 3-6 mjeseci prije sezone da piju adekvatnu suplementaciju, pravilno se hrane kako bi svoj imunološki sistem stimulisali da radi u njihovu korist.

Biorezonantne terapije se rade i prije sezone alergija, ali i u samoj sezoni kada pacijenti dolaze sa akutnim sismptomima. Sama Bicom biorezonantna terapija traje 45-60 minuta, potpuno je bezbolna i neinvazivna kao i Bicom testiranje.

Nema dobne granice za bicom biorezonantnu dijagnostiku i bicom terapije tako da se preporučuje i kod male djece i kod odraslih.

Promijeniti svoj imunitet iznutra je rješenje za alergiju na polen. Samo prazno“bure“ imuniteta bez loše ishrane, teških metala , mikroorganizama, stresa i drugih opterećenja dovest će do zdravlja i odsustva alergije.

Mr sc.dr Gordana Ljoljić Dolić, spec.fizijatar-nutricionista

Za više informacija o bicom terapijama za proljetne alergije možete nas kontaktirati na telefon 051/434-460 ili 066/942-620

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO