Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaPreporukeŠta trebamo znati o gelovima za dezinfekciju ruku?

Šta trebamo znati o gelovima za dezinfekciju ruku?

Gelovi za dezinfekciju ruku ne prolaze kroz naslage prljavštine. Medicinski stručnjaci iz SAD-a ističku kako prljavština, posebno proteini i masne tvari, smanjuju učinkovitost gelova, tako da ih se ne preporučuje za korištenje ako su ruke vidljivo prljave, te da tu može pomoći samo sapun i voda.

Gel se mora nanijeti svuda – i ispod noktiju

Važno je koristiti proizvod na ispravan način. Potrebno je utrljati gel preko cijele površine ruku i prstiju, uključujući i nokte, baš kao što biste protrljali sapunom i vodom.

Neki gelovi za dezinfekciju mogu povećati broj bakterija na rukama. Nemaju svi gelovi jednako djelovanje, a neki čak mogu povećati broj bakterija. Jedna studija je utvrdila da gelovi i pjene za dezinfekciju koji sadrže tek 40% alkohola ili uopće ne sadrže alkohol mogu imati ovakvo negativno djelovanje.

Sredstva za dezinfekciju sa 60% alkohola su vrlo djelotvorna u uništavanju niza bakterija i virusa na rukama. Ipak, pranje ruku s vodom i sapunom je bolja opcija. Ako tekuća voda i sapun nisu blizu sredstva za dezinfekciju su prihvatljiva alternativa.

Gelovi i sprejevi na bazi alkohola ubijaju tek neke vrste mikroba

Postoje neki mikrobi protiv kojih alkoholni gelovi nisu djelotvorni. Tu su uključene spore Clostridium difficile i norovirus koji izazivaju opasne probavne smetnje. Nema ni puno dokaza da ova sredstva za dezinfekciju sprečavaju širenje prehlade i gripe. Studije koje ukazuju na neke prednosti gelova ipak priznaju da one nisu statistički značajne za prevenciju boelsti.

Pumping hand sanitizer into hand.
OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO