Petak, 22 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMentalno zdravljeMozartova muzika pomaže kod autizma i hiperaktivnosti

Mozartova muzika pomaže kod autizma i hiperaktivnosti

Da je muzika puno više od zabave i umjetnosti  u više navrata dokazali su naučnici jer ona može da ima terapijski i ljekoviti učinak! Uho nije samo slušni organ, ono je ključno i za osjećaj ravnoteže, poimanje prostora i vremena te za komunikaciju, pjevanje i plesanje.

Takva je muzika posebno korisna za djecu s autizmom jer pomaže njihovoj senzornoj integraciji, odnosno načinu na koji njihov mozak prima, procesira i obrađuje informacije koje mu pristižu putem čula. Poznato je da su djeca s autizmom i poteškoćama u razvoju hipersenzibilna kad je riječ o zvukovima te ih ili potpuno ignoriraju ili ih se panično boje. No, muzika određenih frekvencija na njih djeluje jako poticajno i pomaže im da se postupno otvore prema vanjskom svijetu.
Terapija muzikom na njih može djelovati i tako da isključi reakciju „bori se ili bježi“, a usto obnavlja i poboljšava njihove moždane funkcije. Neka su djeca upravo zahvaljujući muzičkoj terapiji izašla iz autističnog spektra – i to bez lijekova i nuspojava koje uz njih idu!

Dobrobiti visokih frekvencija

Kad je riječ o autizmu i ADHD-u, Mozartova muzika pokazala se posebno djelotvornom. Većina njegovih djela u višim frekvencijama, stimulativno djeluju na mozak djece s razvojnim poremećajima. Naime, što je frekvencija zvuka viša, to se jače aktivira mozak te poboljšava pozornost i sposobnost slušanja, koja je inače slaba tačka kod djece s autizmom i sličnim poremećajima.
Terapijskim uticajem muzike bavio se Don Cambell, autor knjige „Mozart efekt: primjena moći muzike na izlječenje tijela, jačanje uma i oslobođenje kreativnog duha“. On, naime, savjetuje roditeljima koji imaju hiperaktivnu djecu da im kod kuće što češće puštaju upravo muziku visokih frekvencija.

Prema Cambellovom mišljenju, pola sata slušanja Mozartovih kompozicija čini čuda za ovakvu djecu!

Poželjno je i da djeca sama stvaraju svoju muziku, primjerice da sviraju bubnjeve ili neke druge jednostavnije instrumente. To će im također pomoći u prevladavanju svakodnevnog stresa koji proživljavaju.
Mozartova muzika terapeutski djeluje na djecu koja imaju:

  • autizam
  • ADD i ADHD
  • cerebralnu paralizu
  • Downov sindrom
  • neuromišićne i koštane poremećaje
  • probleme sa spavanjem i s odlaskom na nuždu
  • imunološke poremećaje
  • poteškoće u učenju

Mozart – najsnažniji terapijski učinak!

Francuski doktor Alfred Tomatis, kojeg nazivaju i „Einsteinom zvuka“, kaže kako su Mozartove kompozicije  „vrlo jednostavne, čiste i ponavljajuće“, a mozak voli repetitivnost, odnosno ponavljanja.  U poređenju s drugim skladateljima poput Bacha ili Beethovena, Mozart ima, kaže dr. Tomatis, najsnažniji terapijski efekt. Zahvaljujući visokim frekvencijama, njegove kompozicije djeluju energizirajuće te snažno stimuliraju moždani korteks, vestibularni sistem (zadužen za ravnotežu) i slušne funkcije.

Jačanje mišića u uhu

Djeca s autizmom i drugim poremećajima često su jako osjetljiva na određene frekvencije te se zatvaraju u svoj svijet. No, slušajući Mozarta, ova djeca doslovno jačaju mišiće u uhu, koji onda zahvaljujući tome postaju i bolji filteri za ugodne i neugodne zvukove. Djeca tako razvijaju sposobnost tzv. zvukovnog ili auditivnog zumiranja (slično vizualnom zumiranju, samo kod auditivnog zamislite da je leća za „zoom“ skrivena u uhu).
Zahvaljujući razvijenoj sposobnosti „zumiranja“ zvukova u njihovom se životu počinju događati fantastične promjene – odjednom se uključuju u socijalne interakcije, gledaju sagovorniku u oči te općenito dobro reagiraju na zvukove.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO