Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaPočeo 11. rehabilitacioni kamp “Vlašić 2018”

Počeo 11. rehabilitacioni kamp “Vlašić 2018”

Ovogodišnji rehabilitacioni kamp “Vlašić 2018” Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” je zvanično počeo 31.07.2018.
Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.
Ove godine oko 85 mališana koji su izliječeni od raka i 60 njihovih roditelja sa područja cijele FBiH će proći proces rehabilitacije koji je prijeko potreban nakon dugotrajnog liječenja  i izolacije koju je zahtijevalo samo liječenje.

 Ciljevi kampa su:

  • Jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece
  • Psihosocijalno jačanje
  • Jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka
  • Povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima
  • Socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu
  • Smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava
  • Jačanje porodičnih veza
  • Podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja


Udruženje je pripremilo veliki broj aktivnosti kroz koje će postići gore navedene ciljeve, a ponosni su na činjenicu što će ove godine imati 20 volontera koji će pomoći da se djeca što bolje osjećaju I zabave. Posebno su ponosni na činjenicu da većinu volontera čini grupa mladih liječenih od raka, koja djeluje pri Udruženju pod nazivom MladiCe. MladiCe redovno volontiraju u Udruženju I svojim pozitivnim ishodom u borbi sa rakom daju pozitivan primjer I motiv djeci I roditeljima koji se trenutno bore sa teškim oboljenjem. Oni su dokaz I primjer da rak kod djece nije neizlječiv, da je moguće iz te borbe izaći kao pobjednik.
Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši ovogodišnji gosti na kampu članovi Udruženja Iskra iz Banja Luke, odakle su nam došli psihologinja Udruženja i dvoje djece koje je izborilo svoju bitku i koji su za vrijeme svog liječenja boravili u Roditeljskoj kući u Banja Luci.
Prvi dan kampa je bio emotivan radi susreta starih drugova iz bolničkih kreveta, ali i zbog dočeka nove djece koja su se izliječila. Uvijek je emotivno za djecu, a posebno za roditelje, kada vide da su djeca, koja su u bolničkim krevetima izgledala totalno drugačije, zdrava i nastavljaju svoje djetinjstvo kao i sva druga djeca. Posebno je emotivno kada vide da se njihova djeca ponovo uklapaju u društvo sa svojim vršnjacima, sklapaju prijateljstva, igraju se i smiju. Prvog dana zvanično je i otvoren kamp te su upriličene slobodne aktivnosti u zatvorenoj sali, radi kišnog vremena vani. Djeca su se zabavila i odmah razveselila, potaknuta sportskim animatorima koji su ih potakli da treče, skaču, navijaju i smiju se. Navečer je i upriličena večernja zabava vani, ispred hotela, na kojoj su pjevali i plesali.
Drugog dana su imali nešto više aktivnosti pa su svi bili podijeljeni po starosti u tri grupe te su imali priliku da se odluče za različite vrste aktivnosti na kojima su radila sa  kvalifikovanim i stručnim osobljem: brdski biciklizam, škola jahanja, škola plivanja, mali genijalci (pokusni eksperimenti za male naučnike), mali graditelji (za buduće arhitekte), crafts by Nejra (kreativna radionica izrade raznih rukotvorina) i teatar. Kako smo mislili na djecu tako smo mislili i na roditelje. Roditelji su dobili svoju vrstu relaksacije i radionica kroz rad sa stručnim osobljem: masaža, pilates, individualni razgovori sa psiholozima, individualni razgovori sa doktorom, grupna psihoterapija. Cilj radionica jeste da radimo na njihovim talentima, da razvijaju kreativnost, da vrate svoje samopouzdanje, da se fizički osnaže, resocijalizuju i povežu sa svojim vršnjacima, a naravno prije svega da se na svježem planinskom zraku njihovo tijelo dodatno osnaži i rehabilituje.
U narednim danima nas očekuje još mnogo aktivnosti, zabave i osnaživanja. Dajemo sve od sebe da djeca oboljela od raka dobijaju svu potrebnu brigu, ne samo u toku liječenja već i nakon liječenja, kada im je potrebna dodatna podrška. Kroz rehabilitaciju mi uspijevamo riješiti jedan dio njihovih problema. Što je najbitnije uspijevamo da zaborave na sve ružno, da se ponovo druže, da ponovo pronađu izgubljeno djetinjstvo. Pružamo im priliku da ponovo otkriju sebe, pronađu svoj svijet radosti, pronađu prijatelje koji ih najbolje razumiju.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO